időjárás 5°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Felmentést kért Hajdú védője

Csibra Tibor
2008.09.28. 17:59

Bűncselekmény hiányában védence felmentését kérte tegnap a móri perben Hajdú László ügyvédje. Kamarás Géza szerint októberben biztosan felmentik Hajdút a nyolc halálos áldozatot követelő rablás vádjai alól. Rövidesen a vérengzés miatt korábban tényleges életfogytiglanra ítélt Kaiser Ede perújítása is megkezdődik.

Védence felmentését kérte tegnap a Fővárosi Bíróságon a móri bankrablás elkövetésével vádolt Hajdú László ügyvédje a megismételt elsőfokú tárgyaláson. Perbeszédében Kamarás Géza elmondta, bebizonyosodott, hogy Hajdú nem járt a nyolc halálos áldozatot követelő bűncselekmény helyszínén, a hatóságok is tudják, hogy más követte el a gyilkosságokat, így bűncselekmény hiányában indokoltnak látja felmentését. „A gombhoz keresték a kabátot, nem pedig a kabáthoz a gombot” – jegyezte meg védő. Lapunknak Kamarás kifejtette, hogy inkább a nyomozás, de a tárgyalások idején is érezhető volt az előre elkészített koncepció, a vád arra építette fel álláspontját, hogy biztosan Kaiser és Hajdú ölt Móron, és minden bizonyítékot, tanúvallomást úgy kezeltek, hogy ezt támaszthassák alá. Külön érdekessége volt az ügynek, amikor Kaiserre tényleges életfogytiglani büntetést szabott ki a bíróság, Hajdút nem is ítélte el, de nem is mentette fel. Hajdút tegnap újra kéz-, test- és lábbilincsben, szíjon vezette elő a hat fegyveresből álló szolgálat. Lapunk kérdésére, hogy mi indokolja védence szigorú őrizetét, az ügyvéd úgy válaszolt: ez valószínűleg a médiának szól.
Az új, szintén a móri bankrablás miatt indított eljárás egyetlen élő szereplője, Weiszdorn Róbert ellen áprilisban emelt vádat az ügyészség. Őt és Nagy Lászlót tavaly fogta el a rendőrség. Ellentmondásos vallomások után végül beismerték, 2002. május 9-én ők jártak a vérengzés helyszínén. Nagy tavaly a zárkájában öngyilkosságot követett el. A férfi több ízben egyértelműen kijelentette, hogy sem Kaisernek, sem Hajdúnak nincs köze a bűncselekményhez. Az ügy jelenlegi állása szerint Nagy László lőtte le a bankban tartózkodókat. A még folyamatban lévő bizonyítás egyetlen célja az, hogy megállapítsa, Weiszdorn ölte-e meg a fiók ajtajában álló biztonsági őrt. Az említettek mellett egy harmadik eljárás is folyamatban van, ebben a jogerősen, de feltehetőleg ártatlanul tényleges életfogytiglanra ítélt Kaiser Ede perújítását tárgyalja majd a Fővárosi Bíróság. Hajdú és Kaiser ellen a móri ügyön kívül több más, minősített bűncselekmény miatt is vádat emelt az ügyészség, így, ha az előbbiben fel is mentik őket, akkor is súlyos börtönbüntetésre számíthatnak. Hajdú László ügyében október 13-án hirdet ítéletet a bíróság.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.