időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

Hiányos HospInvest-beadvány

Tolcsvai L. László
2008.09.30. 13:50

A HospInvest Zrt. nem kaphat működési engedélyt az egri Markhot Ferenc Kórház működtetésére és vagyonkezelésére, mert nem képes biztosítani a szükséges feltételeket az üzemeltetéshez – tudatta lapunkkal Nagy Kálmán KDNP-s honatya, miután betekintést nyerhettek a veszprémi ÁNTSZ-nél a működési engedély kiadásához szükséges iratokba. Deák Gábor, a magántársaság alelnöke viszont bízik abban, hogy október 1-jén átvehetik a hevesi megyeszékhely kórházát.

Nagy Kálmán harmadmagával minden olyan dokumentumba betekintést nyert az Észak-dunántúli Regionális ÁNTSZ-nél, amely nem tartalmaz személyes adatokat. A borsodi képviselő elmondta, hogy az iratok áttekintése alapján egyértelművé vált: a feltételek valóban hiányosak, a közép-dunántúli népegészségügyi intézet pedig ismét hiánypótlásra szólította fel a HospInvest Zrt.-t, mondván, gyakorlatilag semmilyen bizonyítékot nem adott be a működőképesség biztosításának szavatolásával kapcsolatban a cég. Nem tisztázott, miképpen biztosítanák átvétel esetén egyes osztályokon a szakellátást, mivel a magáncég vezetői erre utaló anyaggal nem látták el az ÁNTSZ-t.
Az orvos-politikus úgy véli, legkésőbb október második feléig minden kérdésre meg kell kapni a választ. Emlékeztetett Perédi Győzőnek, az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézete jogtanácsosának lapunk kérdésére adott válaszára, miszerint a HospInvest – a márciusban elnyert működtetői és vagyonkezelői pályázatban megfogalmazottak alapján – a teljes kórházat köteles birtokba venni, mert ezúttal új intézményként kezelendő a Markhot. Nagy Kálmán megjegyezte: az üzemeltetés és vagyonkezelés nyertese semmilyen olyan információval nem szolgált, ami arra utalna, hogy egyes osztályokon milyen képzettségű és mekkora létszámú stábot képes biztosítani. Éppen ezért róttak szeptember 16-án hiánypótlási kötelezettséget a HospInvestre, miután kiderült: nem lehet tudni, vajon mennyi munkaszerződést sikerült megkötnie a pályázat győztesének.
Deák Gábor, a befektető társaság alelnöke lapunknak úgy fogalmazott tegnap délután, hogy október 1-jén mindenképpen átveszik a kórházat, s a hiánypótlást folyamatosan teljesítik. Azt állította, hogy semmilyen körülmények között nem mondanak le a még mindig a Heves megyei önkormányzat által fenntartott súlyponti egészségügyi centrum működtetési és vagyonkezelői jogáról, hiszen pályázatot nyertek, ez a siker pedig kötelezettségekkel jár.

Milliárdos tartozás. A Fidesz tegnap ismét felhívta a figyelmet a HospInvest Zrt. magas tartozásaira. Herman István Heves megyei frakcióigazgató rámutatott: a cégnek 2,6 milliárd forint rövid lejáratú kötelezettsége van, amelyet év végéig vissza kell fizetnie. Emlékeztetett: még 2005. január 1-jéig viszszamenőleg kellett volna igazolnia, hogy nincs hatvan napnál régebbi tartozása, ám a HospInvest máig nem mutatta fel a három évre viszszanyúló banki igazolást. (M. B.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.