időjárás 5°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Lemondott a zsarolni készülő cseh képviselő

Győr Ágnes
2008.09.19. 22:00

Jan Morava cseh kormánypárti képviselő lemondott, miután kiderült, hogy egy országos kereskedelmi televízió két áldetektívétől próbált kompromittáló anyagokat gyűjteni több kollégájáról.

Különböző verziók léteznek arra, kitől származott az eredeti ötlet, a legerősebb kormánykoalíciós politikai erő, a Polgári Demokrata Párt (ODS) 29 éves politikusa mindenesetre azt hangsúlyozza, ő személyesen senkit sem keresett fel, a magukat magándetektívnek kiadó újságírók jelentkeztek nála. A Mladá fronta Dnes lap értesülései szerint a Nova televízió riporterei eszelték ki a csapdát, hogy szúrópróbaszerűen leleplezzék a botrányoktól zajos cseh politikai szférát.
A média munkatársai beszervezték Morava párttársát, Vlastimil Tlusty ismert politikust is, aki elvileg így akart bosszút állni kollégáin, amiért a közelmúltban a párt politikájának megkérdőjelezése miatt több atrocitás is érte személyét. Beleegyezett, hogy beállított képek készüljenek róla egy fiatal hölgy társaságában, melyeket az áldetektívek több politikusnak is megpróbáltak eladni. A Hír TV által nyáron kirobbantott drogügyhöz hasonlóan a cseheknél is kiderült, volt olyan politikus, akit érdekelt a zsarolási lehetőség. Morava nem csupán pénzt ajánlott fel a felvételekért, hanem arra kérte a „magándetektíveket”, más politikusokról is gyűjtsenek hasonló anyagokat. Képeket készíttetett Olga Zubova zöldpárti képviselő lányáról is, melyekkel az újságírók szerint az ODS politikusa később zsarolni akarta a Mirek Topolánek kormányfő politikáját gyakran kritizáló Zubovát. Az ügy kapcsán az ODS elmarasztalta Moravát és Tlustyt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.