Magyar nyelvű tévé adventista háttérrel

Jövő augusztusban kezd sugározni Romániában az a műholdas szórású, egész napos magyar nyelvű tévécsatorna, amelyre egy adventista román lelkipásztor kapott engedélyt a médiahatóságtól. A Light Channel TV1 elnevezésű adó magyar műsorai nagyváradi, marosvásárhelyi és budapesti stúdiókban készülnek majd.

2008. 09. 07. 12:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amit a magyar kormány finanszírozásával az RMDSZ évek óta nem képes megvalósítani, az sikerül egy adventista lelkésznek: egy éven belül egész napos, magyar nyelvű tévécsatorna kezdi meg működését Erdélyben. A Light Channel TV1 elnevezésű, műholdas szórású adó beindításához nemrég kapott engedélyt a bukaresti audiovizuális tanácstól egy, a Kárpátokon túli Buzau megyében bejegyzett cég. A Paul Boeru adventista román lelkipásztor által alapított társaság korábban román és német nyelvű műsorokra kapott sugárzási jogot a médiahatóságtól, ezeket idén ősszel beindítják. A 15 éves ausztráliai szolgálatból nemrég hazatért prédikátor a kolozsvári Krónika napilapnak elismerte, nem beszél ugyan magyarul, a többnyelvű tévécsatornával azonban azt célozza, hogy „a biblia egyetemes tanításának felmutatásával morális, spirituális alternatívát” kínáljon a romániai televíziós palettán. A David Gates amerikai misszionárius kezdeményezésére indult Light Channel program mintájára megálmodott romániai Fény csatorna vallásos, tudományos, kulturális és történelmi tárgyú dokumentumfilmeket, ifjúsági, családi és gyermekműsorokat, közérdekű témákról folytatott stúdióbeszélgetéseket kínál majd a nézőknek. Boeru szerint a magát adományokból fenntartó tévé híradókat csak mértékkel tűz műsorára. Határozottan cáfolta, hogy az adventista egyház hittérítő televíziója lenne. A 2002-es népszámláláson különben a 22 milliós lélekszámú Romániában 93 ezren vallották magukat adventista vallásúnak, ebből kilencezren magyar nemzetiségűek. A lelkipásztor-médiavállalkozó közölte: a magyar nyelvű műsorok nagy valószínűséggel nagyváradi, marosvásárhelyi és budapesti stúdiókban készülnek majd, ezek létrehozásáról, munkatársak toborzásáról ezután kell gondoskodniuk. Hasonló kezdeményezésre egyébként már volt példa Romániában: Székely TV néven tavaly ősszel kezdte meg sugárzását Csíkszeredában egy ugyancsak román üzletember által alapított regionális tévécsatorna. A Székely és a Fény csatorna máris lekörözte az RMDSZ által hosszú ideje tervezett erdélyi magyar televíziót, amelyre 2003-ban 300 millió forintot adott a Medgyessy-kormány. Noha Nagy Zsolt, a csatorna beindítását koordináló Janovics Jenő Alapítvány elnöke legutóbb idén nyárra ígérte az egész napos tévé beindítását, az erdélyi tévé helyett jelenleg Erdély FM néven rádiócsatorna sugároz a Marosvásárhelyen megvásárolt székházban, ez is csak az interneten hallgatható, önálló frekvenciája még nincs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.