időjárás 3°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Őszinte MSZP

2008.09.28. 17:59

Habár gyakorlatilag nincs benne semmi új, amit eddig ne tudtunk volna róluk, az embert mégis mindig mellbe vágja, amikor újra és újra kiderül, hogyan gondolkodnak – őszinte pillanataikban – a választópolgárokról és a választásokról az MSZP politikusai. Legutóbb Nagyváradon, a Magyar Ifjúsági Értekezleten érte utol az őszinteségi roham Nyakó Istvánt, az MSZP kommunikációs igazgatóját és szóvivőjét, valamint Ujhelyi István szocialista országgyűlési képviselőt.
Kommentár nélkül idézzük őket az Erdon.ro honlapról: „Az újságíróval egymásra vagyunk utalva. Vagy adsz neki hírt, vagy kitalál ő valami hülyeséget. Nos, akkor meg tálalj inkább te valami hülyeséget neki. Ha politikát akarunk eladni és mozgósítani, azt sajnos a bulvársajtóban lehet leginkább, mégpedig rövid üzenetekkel […] Minden szavazat számít. Az meg, hogy hogyan szerezzük meg, soha ne derüljön ki […]. Ha szavazásra akarjuk bírni az embereket, ellenséget kell keresni, ha nincs, akkor démonizáljunk valakit, mert ma már csak ettől mennek el az emberek voksolni.”
A közel kétórás beszélgetésről az újságíró nem készített felvételt, pedig állítása szerint voltak még ennél is hajmeresztőbb kijelentések. Azt azonban tudjuk: Nyakó István szerint is „lelassult és kifáradt az MSZP (akárcsak az RMDSZ), és ők a következőkben azt fogják itthon hangsúlyozni: „az MSZP tudja, mit kell tennie az országért, és mutogatunk a Fideszre, hogy ők jövőkép nélküliek”. Igaz, ebből „hitelességi problémánk fog támadni, nem fogjuk tudni ugyanis ellensúlyozni azt, hogy a Fidesz hangszóróiból a választások előtt az őszödi beszéd azon tíz másodperce fog állandóan menni, amely szerint hazudtunk és elkúrtuk. Igazából nem tudom erre a megoldást.”
Mialatt emésztgetjük a „minden szavazat számít – az meg, hogy hogyan szerezzük meg, soha ne derüljön ki” mondatot, egy pillanatra se tévesszük szem elől, hogy a párt kommunikációs igazgatója mondta. Ne legyenek illúzióink, akár előre hozott választások lesznek, akár kibírják 2010-ig, mindent meg fognak tenni, és pénzük is lesz hozzá, hogy megszerezzenek minden megvásárolható szavazatot.
És ne feledjük azt sem: a szocialisták minden elképzelhető helyen arról beszélnek, a Fidesz a határon túlra exportálta az anyaországi megosztottságot. Én úgy emlékszem, a polgári kormány idején erdélyi egyetemet, az egész Kárpát-medencét lefedő televíziós tudósítói hálózatot, magyarigazolványt, oktatási-művelődési intézményeknek szánt támogatások tömegét „exportáltak” a határon túlra. A hat éve regnáló szocialista–liberális kormány megszüntette a határon túli magyarokat támogató anyaországi kormányzati szervezeteket és alapítványokat, és egy elképzelhetetlenül mocskos kampánnyal a határokon kívülre szorult nemzettársai ellen hergelte a közvéleményt a decemberi népszavazás előtt. Odaát meg kormánygaranciás hitelből építtetett egy plázát Nagyváradon, leépítette-elsorvasztotta a tudósítói hálózatot, és exportálta a Ron Werber-i kampánystratégiát Erdélybe. Mert Ujhelyi István erről is beszélt: „tény, hogy az MSZP sokat segített az RMDSZ-nek, mindig mindenben támogattuk őket, ha igényelték. Ehhez képest ők azt kérték, ezt ne mondjuk el sehol, nehogy Erdélyben kiderüljön a dolog. Viszont amikor Erdélybe jövök, most meg mindig azzal jönnek egyesek, hogy minek tesszük be ide a lábunkat, amikor semmit sem segítünk, csak ártunk…”
A dolgok persze néha kiderülnek, de ettől még nem vagyunk beljebb: az aljas módszereknek hála, a Nyakó-féle csapat nyeri a választásokat Erdélyben és az anyaországban egyaránt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.