időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Segíti a világ az őserdők megvédését

Hírösszefoglaló
2008.09.29. 18:55

Az amazóniai esőerdő védelmére létrehozott nemzetközi pénzügyi alapnak egymilliárd dollárt ajánlott fel Norvégia. A jó példát egyelőre várhatóan öt fejlett ország követi.<br />

Norvégia egymilliárd dollárt ajánlott fel annak a múlt hónapban létrehozott nemzetközi pénzügyi alapnak, amely segít Brazíliának megmenteni a pusztuló amazóniai esőerdőket – adta hírül a BBC. A skandináviai ország jelentette be elsőként, hogy támogatja az alapot, amely a brazil kormány reményei szerint 2021-ben már akár 21 milliárd dollárral is gazdálkodhat. A fejlett országok közül már több is jelezte, hogy szándékában áll adományokat juttatni a nemes célra, a norvég példát hamarosan követheti Svédország, Németország, Svájc, Japán és Dél-Korea is.
Jens Stolteenberg norvég miniszterelnök hangot adott annak a meggyőződésének, hogy az új projekt nagy előrelépés a globális felmelegedés elleni harcban. Véleménye szerint az esőerdők további irtásának megállítása a leghatékonyabb, leggyorsabb és legolcsóbb módja az aggasztó klimatikus folyamatok megállításának.
Brazília egyike a túlzott szén-dioxid-kibocsátásért nagymértékben felelős országoknak. A világon képződő üvegházhatást okozó gázoknak ma már csaknem a háromnegyede az esőerdők szisztematikus felégetése miatt jut a légkörbe – írta a BBC.
A kilenc dél-amerikai országhoz tartozó amazóniai dzsungel a maga 6,6 millió négyzetkilométernyi területével a világ legnagyobb összefüggő trópusi erdője. A rengeteg 65 százaléka azonban Brazíliában van, ahol a termőterületek növelése céljából már több mint harminc éve fékevesztett fairtás folyik. Mára a brazíliai esőerdőknek több mint az egyötöde eltűnt, s a pusztítás tempója az ígéretek ellenére gyorsulni látszik. A műholdfelvételek tanúsága szerint az idei tavaszon egyetlen hónap alatt 1132 négyzetkilométernyi erdőt vágtak ki vagy égettek föl, pontosan ekkora területet foglal el Rio de Janeiro.
A nemzetközi pénzügyi alap elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a megélhetéshez a kíméletlen fairtás helyett más alternatívát nyújtsanak a farmereknek. A brazil kormány örömmel, de fenntartásokkal fogadja a nemzetközi támogatást, mert attól tart, hogy ennek az ország szuverenitása lehet az ára. Luis Inácio Lula da Silva brazil elnök ezért gyakorta hangsúlyozza: Amazónia védelme Brazília felelőssége.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.