Többnyelvű táblák a Babes–Bolyain

2008. 09. 21. 17:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Többnyelvű táblákat helyeztek el a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) néhány épületének bejáratához. A napokban felkerült tíz, „Üdvözöljük a Babes–Bolyai Tudományegyetemen” feliratú, román, magyar, német és angol nyelvű bronzplakettek egy részével a korábbi műanyag feliratokat cserélték le, a többit viszont újonnan helyezték el. A felsőoktatási intézmény magyar tagozatának vezetői lapunkat arról tájékoztatták, hogy a BBTE mintegy félszáz kolozsvári épülete közül jelenleg mintegy 15 hirdeti magyarul is az illető kar vagy tagozat elnevezését. Mint ismeretes, az egyetem román vezetősége éveken keresztül akadályozta a többnyelvű feliratokat, és néhány hasonló, magyar és német nyelvű tábla elhelyezése miatt eltávolították az intézményből Hantz Péter adjunktust, az önálló Bolyai-egyetem újraindításáért küzdő Bolyai Kezdeményező Bizottság alelnökét. Az elbocsátás keltette nemzetközi megrökönyödés hatására tavaly a BBTE román és magyar tagozatának vezetői megállapodtak a többnyelvű feliratozás elkezdéséről, amely eddig még közel sem terjedt ki a BBTE valamennyi épületére.
Ezzel egy időben tegnap a román képviselőház oktatásügyi bizottsága jóváhagyta a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem teljes akkreditációjáról szóló törvénytervezetet, amelyről a ház plénuma a jövő héten hozza meg a végleges döntést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.