Basescu újra akcióban

Traian Basescu román államfő tegnap felfüggesztette tisztségéből Paul Pacuraru munkaügyi minisztert a liberális tárcavezető ellen felmerült korrupciós vádak miatt.

2008. 10. 04. 18:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Újabb botrány rengeti a korrupciós ügyek miatt amúgy is kompromittált, a liberális Calin Popescu-Tariceanu vezette kisebbségi román kormányt, miután Traian Basescu államfő felfüggesztette tisztségéből Paul Pacuraru munkaügyi minisztert. A liberális tárcavezető ellen a korrupcióellenes ügyészség egy évvel ezelőtt indított bűnvádi eljárást, miután felmerült a gyanú, hogy kenőpénzt fogadott el. A bukaresti szenátus idén augusztus végén jóváhagyta az eljárás megkezdését. Pacurarut befolyással való üzérkedéssel és kenőpénz elfogadásával gyanúsítják, az ügyészek szerint ugyanis a fia egyik cége állami társaságtól kapott megrendelést cserébe azért, hogy a tárcavezető meghosszabbítsa egy területi munkaügyi felügyelőség vezetőjének tisztségét. Az érintett miniszter igazságtalannak és politikai lejáratási kísérletnek nevezte felfüggesztését. Ő egyébként a harmadik miniszter, akit az államfő felfüggeszt tisztségéből: 2006-ban Teodor Atanasiu védelmitárca-vezetőt hivatali viszszaélés, tavaly pedig az RMDSZ-es Nagy Zsolt informatikai minisztert kémkedés gyanúja miatt menesztette.
A jobbközép Traian Basescu toronymagasan vezeti a román politikusok népszerűségi listáját, volt alakulata, az ellenzéki demokrata párt pedig 39 százalékkal ugyancsak vezet a 25 százalékon álló, Tariceanu kormányát támogató szociáldemokraták előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.