Késik a szoborfelújítás

2008. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövid időn belül megszülethet az a román–magyar megállapodás, amely alapján felgyorsulhat a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport két éve húzódó restaurálásának folyamata. Lapunk úgy tudja, a budapesti és a bukaresti kulturális minisztérium között hamarosan létrejöhet az az egyezmény, amely lehetővé teszi a jelenleg állványzattal körülzárt műemlék felújításához szükséges közbeszerzési eljárás lebonyolítását. Noha a Gyurcsány Ferenc és a Calin Popescu-Tariceanu vezette kormányok 2006. november 16-i budapesti együttes ülésükön kötöttek megállapodást Fadrusz János alkotásának fele-fele arányban történő finanszírozásáról, a konkrét megvalósítást azóta számos bürokratikus akadály gátolta. Miközben a kormányközi egyezmény aláírása óta egyelőre csak a műemlékegyüttes állagának felmérése történt meg, a restaurálást koordináló budapesti és bukaresti szaktárca, valamint a kolozsvári önkormányzat között annyira hiányos az információáramlás, hogy az érintettek még a projekt finanszírozásának megoszlásáról is egymásnak ellentmondóan nyilatkoznak. A kormányközi megállapodás értelmében az 1902-ben leleplezett szoborcsoport restaurálásának költségeit a két állam fele-fele arányban finanszírozza; a kolozsvári önkormányzat azóta elkészítette a felújítást célzó tanulmányokat, kivitelezési terveket. Csakhogy a megvalósíthatósági tanulmányban meghatározott, 1,2 millió euróról szóló összeget a magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) sokallta, 800 ezer eurót tartott reálisnak, majd a tárca felajánlotta: teljes egészében átvállalja a költségeket, ennek fejében a román fél hasonló öszszegben finanszírozná magyarországi román műemlékek restaurálási projektjeit. László Attila, Kolozsvár alpolgármester lapunknak úgy nyilatkozott: a 800 ezer eurós felújítási projekt finanszírozása Magyarország feladata, ellentételezésként pedig a román kormány többek között a Békés megyei Méhkeréken újít fel román iskolát.
Ezzel szemben a magyar és a román kulturális minisztérium egybehangzóan állítja: a kincses város szimbólumának korszerűsítését a két fél fele-fele arányban finanszírozza. Erről szól majd többek között az a háromoldalú egyezmény, amelyet az OKM, a román művelődési és vallásügyi minisztérium, valamint Kolozsvár önkormányzatának illetékesei még a magyar és a román kormány október 21-re kitűzött negyedik ülése előtt szeretnének aláírni. Demeter András, a bukaresti tárca államtitkára kérdésünkre elmondta: ezekben a napokban egyeztet a témában Budapesten az OKM vezetőivel.
László Attilától megtudtuk, amennyiben a hármas protokollum kimondja majd, hogy a közbeszerzést a kincses város polgármesteri hivatala bonyolíthatja le, erre sürgősségi eljárásban lehetősége nyílik. Az alpolgármester becslése szerint a folyamat felgyorsulása esetén még az idén neki lehetne látni a restaurálásnak, amely szakértők szerint egyébként akár három hónap alatt is elvégezhető. Az azonban egészen biztos, hogy a magyar király trónra lépésének 550. évfordulójára emlékeztető idei reneszánsz év apropóján korábban 2008 végére kitűzött határidőig nem kap új pompát a Fadrusz-alkotás, holott állaga napról napra romlik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.