Vádlott lehet Kolompár Orbán 

Rendkívüli fordulatnak kellene bekövetkeznie ahhoz, hogy Kolompár Orbán ne legyen vádlottja egy 13 millió forintos gazdasági bűncselekménynek – tudtuk meg ügyészségi forrásból.

2008. 10. 25. 19:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez csak a jéghegy csúcsa, mert egy 255 milliós visszaélés szálai is a cigány kisebbségi vezetőig nyúlhatnak. Erre utal, hogy az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökéhez köthető két civil szervezetnél is házkutatást tartottak, és bűncselekményre utaló bizonyítékokat foglaltak le a nyomozók. Szabó Ferenc Bács-Kiskun megyei főügyészhelyettes nem kommentálta azt az értesülésünket, hogy várhatóan vádemelési javaslattal zárul a nyomozás a jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével gyanúsított Kolompár Orbán és társai ellen, de azt megerősítette, hogy a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Nyomozó Hivatala által, ügyészségi felügyelettel folytatott vizsgálat már a vége felé közeledik.
*
Szabó Ferenc rámutatott: Kolompárt már többször hallgatták ki gyanúsítottként, mivel az általa jegyzett kiskunmajsai illetőségű Roma Kisebbségi Érdek-képviseleti Szervezet nem tud elszámolni több mint 13 millió forintnyi állami támogatással, amelyet munkahelyteremtésre vett fel. Rajta kívül három másik gyanúsítottja van az ügynek, köztük Kolompár felesége és egyik rokona. A Bács-Kiskun megyei főügyészhelyettes elmondta azt is, hogy az OCÖ elnöke nem ismerte be a bűncselekmény elkövetését, és érdemi védekezést terjesztett elő.
A 13 millió forintnyi állami támogatás eltüntetése, illetve a megadottól eltérő célra való felhasználása azonban csak a jéghegy csúcsa. Ugyanis a vám- és pénzügyőrség nyomozói olyan új bizonyítékokra bukkantak a közelmúltban, amelyek további 255 millió forintnyi állami támogatás jogosulatlan felhasználására utaltak. Szabó kiemelte: ez utóbbi bűncselekményt praktikus okokból külön kezelik, hiszen amikor fény derült a jóval nagyobb összegű visszaélésre, a 13 milliós alapügy nyomozása már a vége felé közeledett, így ésszerűtlen lett volna hónapokkal elodázni annak lezárását. – Ugyanakkor a két ügy között vannak átfedések – mutatott rá a főügyészhelyettes. Például a második ügyben is érintett lehet a már említett Roma Kisebbségi Érdek-képviseleti Szervezet, amelynek kiskunmajsai székhelyén a vámnyomozók a közelmúltban házkutatást tartottak. Emellett egy másik, szintén Kolompár Orbán nevével fémjelzett kiskunmajsai szervezet, a Cigányság Foglalkoztatásáért Kht., illetve a keceli és a mélykúti roma érdek-képviseleti szervezet központjában is házkutatást tartottak, és „nagy mennyiségű bizonyítékot” gyűjtöttek be. A főügyészhelyettestől megtudtuk, hogy jelenleg ezeknek az adatoknak a kiértékelését végzik, és bár a bizonyítékok egyértelműen bűncselekményre utalnak, gyanúsított ebben az ügyben még nincs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.