Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Új rend kellene a kormány körül is

Az új korrupcióellenes törvénycsomag alig terjedne ki az állami szervekhez köthető visszaélések leleplezésére, a párt- és kampányfinanszírozás problémájára, inkább a versenyszférában meglévő korrupcióra koncentrál – ez derült ki Kondorosi Ferenc, az Új rend kormánybiztosának tegnapi nyilatkozatából. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal évek óta nem hallat magáról.

2008. 11. 15. 20:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Új rend és szabadság programjának kormánybiztosa szerint a hónap végére kerül a kormány elé a korrupcióellenes törvénycsomag. Mint arról beszámoltunk, a nagy újítás abban nyilvánulna majd meg, hogy amerikai minta alapján a korrupciós ügylet felfedőjét a visszaéléssel okozott, illetve lehetséges kár meghatározott százaléka illethetné meg. A MTV Nap-kelte című műsorában Kondorosi elismerte a Transparency International jelentésében is szereplő állítást, hogy a korrupció fő forrása a párt- és kampányfinanszírozás, valamint a közbeszerzések világa. A kormánybiztos kifejtette: ezekhez a kérdésekhez jogszabályokat kell módosítani, a pártfinanszírozás megváltoztatásához kétharmados törvény szükséges.
A Transparency International 2008. szeptember végi indexe azt mutatja, hogy Magyarország korrupciós helyzete a tavalyihoz képest romlott. Hazánk továbbra is a közepesen korrupt országok közé tartozik, de vesztettünk régióbeli helyezésünkből is. A nemzetközi korrupcióellenes szervezet szerint amenynyiben nem történik hatékony fellépés a korrupció ellen, Magyarország a következő években visszacsúszhat a ranglétrán. A szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy az üvegzsebtörvény, valamint az elektronikus információszabadság törvényének gyakorlati alkalmazása nem teljes körű.
Bár a kormányzati, állami korrupció leleplezésére létezik egy külön állami intézmény, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, ez a szervezet évek óta nem hallat magáról semmit. Hat évvel ezelőtt ugyan sok esetben kezdeményezett az Orbán-kormány időszakát érintő vizsgálatokat, nemegyszer Keller László volt közpénzügyi államtitkárral karöltve, az utóbbi időben
a számos korrupciógyanús intézkedés ellenére elmaradtak ezek, a jelenlegi hatalomnak, állami szférának nincs egyetlen ügye sem, amely elérné a Kehi ingerküszöbét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.