A Jobbik a Fideszt támadja

A Jobbik szerint a Fidesz ellenük dolgozott, őket akarták gyengíteni az időközben a vasárnapi ferencvárosi választásból csalás miatt kizárt MIÉP-es jelölt támogatásával. A Jobbik a rendőrséghez fordul, a Fidesz viszont rágalmazás miatt bíróságon kíván elégtételt venni a radikális párton.

2009. 01. 17. 18:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik úgy látja, a Fidesznek leadott cédulák egy része vagy azok adattartama bizonyíthatóan a MIÉP-hez került, hiszen azok közül egy tucatot megvizsgált a Jobbik választási bizottsági tagja. Novák Előd kifejtette, a MIÉP által leadott kopogtatókból 415 hamis cédulát talált az Állami Nyomda, ám ezek valós adatokat tartalmaztak. A közülük szúrópróbaszerűen kiválasztott tucatnyi eredeti gazdáját – ferencvárosi lakosokat – keresték fel, akik – egy kivételtől eltekintve, ő nem nyilatkozott – egybehangzóan, két tanú mellett írásban megerősítették, hogy nem a MIÉP jelöltjének, hanem a fideszes jelöltnek adták cédulájukat. Többen azt is megerősítették, hogy személyesen vitték a kopogtatókat a legnagyobb ellenzéki párt IX. kerületi irodájába, vagy Bácskai János fideszes jelölt kezébe adták oda. Novák Előd szerint a másolt ajánlószelvényre írták rá a Fidesztől kikerült, egyébként valós adatokat, amelyek a legnagyobb ellenzéki párthoz beérkezett, a választási bizottsághoz le nem adott cédulákról származhattak. Emlékeztetett, hogy a nagy pártok a szükséges 750-nek a sokszorosát szokták öszszegyűjteni. Hozzátette azt is, hogy kutakodásuk megkezdése előtt meg voltak győződve, hogy az MSZP adta a cédulákat a MIÉP-nek, ám legnagyobb meglepetésükre a Fidesz tette ezt.
A nyilatkozatokat Novák Előd átadta a rendőrségnek, s feljelentést tett. Szegedi Csanád, a Jobbik alelnöke, ferencvárosi képviselőjelöltje szerint a Fidesz a Jobbik szavazótáborát akarta megosztani azzal, hogy legnagyobb ellenzéki párthoz érkező kopogtatócédulák a MIÉP-es jelöltet akarták felépíteni. A politikus felszólította a Fidesz vezetőit, hogy az ügyben indítsanak belső vizsgálatot, és fedjék fel, hogy kik adták át a másik pártnak az adatokat. Szegedi Csanád ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy a Fidesz jelöltje, Bácskai János tudta nélkül történtek a visszaélések.
Az adatvédelmi biztoshoz fordult a szabad demokrata Léderer András azért, mert szerinte a Jobbik – amely a közvélemény-kutatások alapján megelőzte az SZDSZ-t – választási bizottsági delegáltja visszaélt több választó adataival. Léderer példátlannak nevezte, hogy Novák Előd választópolgárokat keresett fel lakásukban, és politikai hovatartozásukról nyilatkoztatta őket. Lapunk kérdésére, hogy a Ferencvárosban eddig tapasztalt csalásokat nem tartja-e példátlannak, az SZDSZ-es politikus úgy felelt: már az SZDSZ és több párt is elmondták, hogy nem jó a jelenlegi választási rendszer. A helyszínen lévő Novák Előd leszögezte, a választási bizottság delegáltjaként joga van hozzáférni az adatokhoz, és az eddigi visszaélésekre is azt követően derült fény, hogy megvizsgálta a pártok által leadott ajánlószelvényeket. Hozzátette, nem kötelezett nyilatkozattételre senkit.
A Fidesz közleménye szerint a Jobbik ismét „egy nyilvánvaló képtelenséggel próbál némi médiafelülethez jutni”. Az alaptalan rágalmak miatt a legnagyobb ellenzéki párt jogi lépéseket tesz. Cser-Palkovics András helyettes szóvivő úgy látja: ez az eset is alátámasztja a ferencvárosiaktól származó korábbi jelzéseket, amelyek szerint más pártok aktivistái is a Fidesz nevében gyűjtöttek ajánlószelvényeket.
Ismert, az MDF, a Szociális Zöld Párt és a MIÉP ferencvárosi jelöltjei nem indulhatnak, miután kiderült, hogy leadott ajánlószelvényeik jelentős része fénymásolt hamisítvány volt. Az SZDSZ-re is rávetült a csalás árnyéka egy rejtett kamerával rögzített felvétel alapján, de jelöltjük részt vehet a választáson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.