Benedekék ártatlanok

2009. 01. 16. 20:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszüntette a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség az újfehértói ingatlanbotrány ügyében – tudtuk meg Keresztes Imre főügyésztől. Elmondta, a vizsgálatot azért zárták le még decemberben, mert a hivatali visszaélés bűncselekménye nem volt megállapítható. A határozat nem jogerős, az ellen a feljelentők panaszt tehetnek a Legfőbb Ügyészségen.
Emlékezetes, tavaly egy gyanús földértékesítési ügylet miatt indult nyomozás hivatali visszaélés gyanújával ismeretlen elkövető ellen. Egy több mint 450 hektáros újfehértói állami termőföld eladására kiírt pályázaton ugyanis helyi gazdálkodók nyertek, ám a döntést – már az eredményhirdetés után – érvénytelenítette a Nemzeti Földalapkezelő. Kiderült, hogy a földalapkezelőt az agrártárca államtitkára, az MSZP-s Gőgös Zoltán utasította erre, de előzőleg Benedek Fülöp, az agrártárca akkori szakállamtitkára találkozott az egyik ellenérdekelt féllel, a Helmeczy László ügyvéd családjának érdekeltségébe tartozó Agro City Zrt. vezetőjével.
A földalapkezelő a minisztériumi utasítás előtt nemcsak nyerteseket hirdetett, de már a szerződéseket is előkészítette.
Az ügyben tanúként hallgatták ki Benedek Fülöpöt, aki jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. földügyekért felelős vezérigazgató-helyettese, illetve a Tokaj Kereskedőház Zrt. felügyelőbizottságának tagjai közé is beválasztották a közelmúltban. Benedek Fülöp ellen egy másik földügylet miatt nemrégiben vádat emelt a Fejér Megyei Főügyészség, mert jogellenesen befolyásolta a fehérvári földhivatalt, hogy egy 200 hektáros pákozdi állami földterületet vonjanak ki a művelés alól. A lapunk birtokában lévő dokumentumok szerint a pákozdi földügyletben két miniszter is érintett lehet. Az iratokból ugyanis az látszik, Gráf József, az agrártárca vezetője, valamint Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke, volt honvédelmi miniszter tudhatott a bűncselekmény részleteiről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.