Kiss Elemér újra akcióban

Évi 8,4 millió forintért Kiss Elemér volt kancelláriaminiszter ügyvédi irodája képviselheti ebben az esztendőben is az egészségügyi tárcát a belvárosi önkormányzattal vívott parkolóvitában. Az öszszeférhetetlen üzleti ügyei miatt a Medgyessy-kormányból menesztett Kiss Elemér tavaly több százezer forintért írhatott tanulmányt a Miniszterelnöki Hivatalnak.

2009. 01. 24. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén is az egykori kancelláriaminiszter, Kiss Elemér ügyvédi irodája láthatja el az Egészségügyi Minisztérium jogi képviseletét az V. kerületi önkormányzattal folytatott parkolóvitában – tájékoztatták lapunkat a tárca sajtóosztályán. Elmondták: a képviseletért és az üggyel kapcsolatos folyamatos jogi tanácsadásért a tavalyihoz hasonlóan 8,4 millió forintot kap majd a Forgács és Kiss Ügyvédi Iroda. A szerződés módosítására nem volt szükség, mivel annak időtartama a peres eljárások jogerős befejezéséig szól – tették hozzá.
A Medgyessy-kormányból éppen összeférhetetlen üzleti ügyei (nevezetesen ügyvédi irodájának állami megbízatásai) miatt menesztett Kiss Elemér 2007 szeptembere óta áll szerződésben az egészségügyi tárcával.
A sajtóirodán korábban azzal magyarázták a volt kancelláriaminiszterrel kötött szerződést, hogy a minisztériumnak „nincsen vagyonjogi viták eldöntésére szakosodott” apparátusa, ráadásul a „jogi szolgáltatás” címén kifizetett több millió forint szerintük amúgy sem tekinthető eltúlzottnak.
Ismeretes: az V. kerületi önkormányzat még 2006 novemberében szólította fel a minisztériumot, hogy Arany János utcai székháza előtt szabadítsa fel az önkényesen lezárt parkolót, és fizessen meg öt évre visszamenőleg 10,5 milliárd forint közterület-használati díjat. 2007 októberében a tárca vállalta, hogy egy letéti számlára befizet 40 millió forintnyi parkolási díjat, amely kamataival együtt azt illeti majd, aki a bírósági döntés értelmében a terület jogos tulajdonosa. A földhivatali nyilvántartás szerint a parkoló a Belváros tulajdona. Ennek ellenére Horváth Ágnes korábbi tárcavezető azt állította: mivel a parkoló alatti pince szervesen a minisztériumhoz épült 1967-ben, ezért a fölötte lévő terület is őket illeti. Kiss Eleméréknek tehát ezt az abszurdnak tűnő minisztériumi álláspontot kell képviselniük a bíróságon.
Eközben a lapunknak megküldött ötmillió forint alatti szerződések listájából az derül ki, hogy Kiss Elemérnek tavaly nyáron a Miniszterelnöki Hivatal 400 ezer forintot fizetett ki egy tanulmányáért. Az írásmű témája a szövetkezetek és nonprofit gazdasági társaságok szabályozásában, működésében fellelhető azonosságok és különbségek összefoglalása.
Emlékezetes, Kiss Elemérnek azután kellett távoznia a kancellária éléről 2003-ban, hogy lapunk feltárta, a nevével fémjelzett ügyvédi iroda több állami megbízást is kapott. Medgyessy Péter akkori miniszterelnök a döntést azzal magyarázta: a politikusoknak az erkölcs és a jog szabályai közül mindig a szigorúbbat kell választaniuk, és nem fogja eltűrni, hogy kormánya egyetlen tagjára is a korrupció leghalványabb árnyéka vetülhessen. Kiss Elemér jelenleg a Szülőföld Alap mellett működő társadalmi tanácsadó testület elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.