Gasztronómiai thrillernek nevezi José Luis Lopez-Linares rendező A csirke, a hal és a királyrák című lendületes dokumentumfilmjét, amely a Bocuse d’Or nevű lyoni nemzetközi szakácsverseny drámai, groteszk, komikus és fölemelő pillanatait rögzíti. Csütörtökön este a Toldi mozi közönsége találkozott az izgalmas és mulatságos mű főszereplőjével, Jesús Almagro spanyol mesterszakáccsal, akinek neve fogalom a gasztronómiában, így a bemutatón nyüzsögtek a vendéglősszakma prominensei. A filmes közönség azért is fogadja az ínyencségnek járó nagy érdeklődéssel a művet, mert rendezője, José Luis Lopez-Linares a spanyol rendezőcsászár, Carlos Saura operatőreként vált híressé.
A filmből megtudhatjuk, hogy egy legendás mesterszakács, Paul Bocuse 1987-ben alapította a Lyonban azóta kétévente megrendezett szakácsversenyt, amelyet a séfek olimpiájának neveznek. A hétköznapi néző számára is izgalmas, ahogy a film átélhetővé teszi egy sorsdöntő vetélkedő pillanatait. Jesús Almagro a szakma legjobbjai közé tartozik, már a felkészülés során drámai küzdelmet folytat a verseny behatárolt lehetőségeivel, hiszen fantáziáját és ízlését csupán megadott alapanyagokból, a híres bresse-i csirkéből, norvég laposhalból és norvég óriás királyrákból készített ételkülönlegességeken teheti próbára. Idegtépő, már-már sziszifuszi küzdelem egy olyan versenyen, amelyen szinte nyilvánvaló, hogy csak a hazai, a francia mesterszakács nyerhet. A tét hatalmas, a győztes részese lehet egy nemzetközi láncolatnak. Egész spanyolhon neki szurkol, s a film mintegy azt sugallja, hogy a rokonszenves spanyol mégis, csak azért is győzni fog. Ehhez képest thriller módjára sokkoló a végeredmény: a Bocuse d’Or ezúttal is a franciáké. Ám a befejezés befejezése Hemingwayt idéző: az ember nem arra született, hogy legyőzzék. Jesús mégis ünnepel, hiszen az általa megszerzett kilencedik helyezés az addigi legjobb spanyol trófeának számít. Mulatságos, hogy a győztes otthonában, immár kuktaként, édesanyja főztjéhez asszisztál.
A bemutató közönsége a Toldi moziból átvonulva a Gerbeaud-ba megkóstolhatta a filmben szereplő különlegességek hasonmásait. Ugyanott a Dining Guide nevű gasztronómiai szervezet kiosztotta az év legjobb vendéglőseinek járó okleveleket. A nagydíjat maga a film főszereplője, Jesús Almagro nyújtotta át Bíró Lajosnak, a Bock bisztró igazgatójának.
(A csirke, a hal és a királyrák. Spanyol dokumentumfilm. Rendező: José Luis Lopez-Linares. Forgalmazó: Budapest Film.)
Így nézi le a nőket és tölti ki a dühét rajtuk Magyar Péter