Thriller a séfek olimpiájáról

2009. 01. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gasztronómiai thrillernek nevezi José Luis Lopez-Linares rendező A csirke, a hal és a királyrák című lendületes dokumentumfilmjét, amely a Bocuse d’Or nevű lyoni nemzetközi szakácsverseny drámai, groteszk, komikus és fölemelő pillanatait rögzíti. Csütörtökön este a Toldi mozi közönsége találkozott az izgalmas és mulatságos mű főszereplőjével, Jesús Almagro spanyol mesterszakáccsal, akinek neve fogalom a gasztronómiában, így a bemutatón nyüzsögtek a vendéglősszakma prominensei. A filmes közönség azért is fogadja az ínyencségnek járó nagy érdeklődéssel a művet, mert rendezője, José Luis Lopez-Linares a spanyol rendezőcsászár, Carlos Saura operatőreként vált híressé.
A filmből megtudhatjuk, hogy egy legendás mesterszakács, Paul Bocuse 1987-ben alapította a Lyonban azóta kétévente megrendezett szakácsversenyt, amelyet a séfek olimpiájának neveznek. A hétköznapi néző számára is izgalmas, ahogy a film átélhetővé teszi egy sorsdöntő vetélkedő pillanatait. Jesús Almagro a szakma legjobbjai közé tartozik, már a felkészülés során drámai küzdelmet folytat a verseny behatárolt lehetőségeivel, hiszen fantáziáját és ízlését csupán megadott alapanyagokból, a híres bresse-i csirkéből, norvég laposhalból és norvég óriás királyrákból készített ételkülönlegességeken teheti próbára. Idegtépő, már-már sziszifuszi küzdelem egy olyan versenyen, amelyen szinte nyilvánvaló, hogy csak a hazai, a francia mesterszakács nyerhet. A tét hatalmas, a győztes részese lehet egy nemzetközi láncolatnak. Egész spanyolhon neki szurkol, s a film mintegy azt sugallja, hogy a rokonszenves spanyol mégis, csak azért is győzni fog. Ehhez képest thriller módjára sokkoló a végeredmény: a Bocuse d’Or ezúttal is a franciáké. Ám a befejezés befejezése Hemingwayt idéző: az ember nem arra született, hogy legyőzzék. Jesús mégis ünnepel, hiszen az általa megszerzett kilencedik helyezés az addigi legjobb spanyol trófeának számít. Mulatságos, hogy a győztes otthonában, immár kuktaként, édesanyja főztjéhez asszisztál.
A bemutató közönsége a Toldi moziból átvonulva a Gerbeaud-ba megkóstolhatta a filmben szereplő különlegességek hasonmásait. Ugyanott a Dining Guide nevű gasztronómiai szervezet kiosztotta az év legjobb vendéglőseinek járó okleveleket. A nagydíjat maga a film főszereplője, Jesús Almagro nyújtotta át Bíró Lajosnak, a Bock bisztró igazgatójának.
(A csirke, a hal és a királyrák. Spanyol dokumentumfilm. Rendező: José Luis Lopez-Linares. Forgalmazó: Budapest Film.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.