Vádlott lett két rendőri vezető

2009. 01. 22. 19:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két magas rangú rendőri vezető ül majd a vádlottak padjára egy hónap múlva – értesült lapunk. Nem a 2006. őszi rendőrterrorral összefüggésben, és nem közvádas, hanem magánvádas eljárás keretében. Mint azt Szima Judit, a Tettrekész rendőrszakszervezet főtitkára lapunknak elmondta: a Somogy Megyei Katonai Bíróság befogadta az általuk benyújtott vádindítványt, amelyet elöljárói hatalommal való visszaélés miatt terjesztettek elő egy rendőrfőkapitány és egy rendőrkapitány ellen.
Elmondta: a két érintett vezető Tiborcz János Zala megyei rendőrfőkapitány, illetve Molnár József, Nagykanizsa rendőrkapitánya, akik ellen azért emeltek magánvádat, mert korlátozták az irányításuk alatt működő kapitányságok dolgozóit abban, hogy éljenek a törvényben biztosított panaszjogukkal. (A panaszok egyébként a jogos járandóságok ki nem fizetésére vonatkoztak, és miután azok munkaügyi bíróság elé kerültek, a munkáltató – még a per lezárulta előtt – önként kifizette az elmaradt juttatásokat a beosztott rendőröknek.)
Szima Judit megemlítette: először büntetőfeljelentést tettek a vélelmezett visszaélések miatt, de a Kaposvári Katonai Ügyészség megszüntette az eljárást, mondván, hogy a vezetők nem követtek el bűncselekményt. Viszont a bíróság befogadta a vádindítványt, így a Zala megyei főkapitány és nagykanizsai kapitány február 10-én vádlottként állhat az igazságszolgáltatás elé.
Eközben az egyre nagyobb taglétszámú, és így már országos szinten is reprezentatív szakszervezetté vált Tettrekész főtitkára továbbra is szálka a rendőri vezetők szemében. Ezt jelzi, hogy Szima Juditot újabban nem engedik be gépkocsival a budapesti Mosonyi utcai rendőrlaktanyába, ahol az érdekvédő szervezet egyik irodája működik. A laktanya őrzői felsőbb utasításra hivatkoztak, illetve hogy mások sem hajthatnak be kocsival. Ezzel szemben lapunk értesülése szerint számos magas beosztású rendőr, illetve hozzátartozójának magánautója éjjel-nappal az intézményben parkolhat. Szima Judit szerint újabb kicsinyes bosszúról szó, amely a rendőri vezetők mulasztásait következetesen kritizáló Tettrekész szakszervezetnek szól.
A BRFK sajtóosztályán lapzártánkig nem válaszoltak arra a kérdésünkre, mi indokolta a szakszervezeti vezető korlátozását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.