Ma jogerős ítélet várható Princz perében

2009. 02. 20. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan ma hirdet jogerős ítéletet a Legfelsőbb Bíróság a Postabank vezetőinek büntetőperében. Princz Gábort és a bank három másik volt vezetőjét különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolja az ügyészség, amiért 1995 és 1998 között mintegy 27,5 milliárd forintos vagyonvesztést okoztak az állami tulajdonú pénzintézetnek. A vádhatóság felfüggesztett börtön- és pénzbüntetés kiszabását kérte a bankvezetőkre.
Tegnap az utolsó szó jogán ártatlannak vallotta magát a büntetőper negyedrendű vádlottja is. Ügyvédje, Bánáti János pedig úgy fogalmazott: szerinte a Postabank gazdálkodásának hátterét nem büntetőüggyel, kirendelt szakértőkkel, hanem tudományos kutatómunkával kellett volna föltárni. Védőbeszédében Bánáti rámutatott: a Legfelsőbb Bíróságnak elévülés miatt meg kellene szüntetnie a büntetőeljárást. Úgy vélte: a másodfokú bíróság törvényes vád hiányában, a büntetőjogi szabályok megsértésével mondta ki bűnösnek Princzéket hanyag kezelés miatt az 1997-es bankpánik előidézéséért, mivel a vádirat éppen azt hangsúlyozta, hogy a pánik miatt a pénzintézetet ért kár nem a vádlottak ténykedésének köszönhető.
Ismert, az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság fölmentette a vádlottakat, de tavaly a Fővárosi Ítélőtábla hanyag kezelés miatt elítélt a hét vádlott közül négyet. Princzre 3,6 millió, bűntársaira pedig másfél-másfél millió forint büntetést szabott ki. Az egymásnak ellentmondó ítéletek miatt kerülhetett az ügy harmadfokon a Legfelsőbb Bíróságra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.