Semmit nem érnek a vagyonnyilatkozatok

Csak bejelentésre, hivatalos eljárás keretében vizsgálhatjuk, hogy valósak-e azok az adatok, amelyeket az önkormányzati képviselők feltüntettek vagyonnyilatkozatukban – közölte Szikora Linda (Fidesz), a fővárosi vagyonnyilatkozat ellenőrző  és összeférhetetlenséget vizsgáló bizottság elnöke. A budapesti városházán határidőre leadott dokumentumok ismét arról tanúskodnak, azok komolysága megkérdőjelezhető.

2009. 02. 12. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Közgyűlés mind a 67 tagja határidőre, január 31-re teljesítette törvényi kötelezettségét, ám jogszabályi hiányosságok miatt nem öszszesítik, nem is összesíthetik az „eredményeket”, mondta Szikora Linda. – Ha egy politikus országgyűlési, fővárosi, netán még kerületi önkormányzati képviselő is, vagyonnyilatkozatait mindenütt le kell adnia, de azt senki sem ellenőrizheti, hogy a különféle, de azonos tartalmú nyilatkozatok adatai megegyeznek-e. Kizárólag, kitöltési, formai hibák esetén figyelmeztethetjük a képviselőt, hogy javítsa ki az elrontott vagy hiányos nyomtatványokat – mondta.
Mint azt megírtuk, ahány képviselő, annyiféle vagyonnyilatkozat, többen meglehetősen „nagyvonalúan” vezetik a nyilvántartást. Demszky Gábor főpolgármester papíron szerényen él: meglévő három budakeszi és két horvátországi ingatlanjából egyet kiad, amiből – 928 ezer forintos fizetésén túl – immár évek óta csak havi 40 ezer forintos jövedelmet húz. Az SZDSZ-es politikus konzervatív: ragaszkodik huszonöt éves, rendszám nélküli Volkswagenjéhez. Helyettese, a szocialista Hagyó Miklós sem mond le tizenhat éves Trabantjáról, és őrzi két értékes, XII. kerületi ingatlanját és jászberényi szántóját. Párt- és főpolgármester-helyettes társa, Horváth Csaba a leggazdagabbak közé tartozik, nemcsak egy II. kerületi, 400 négyzetméteres lakóház tulajdonosa, de birtokába került három, egyenként 1240 négyzetméteres törökbálinti építési telek. Adatlapja szerint tavaly valakinek 93 millió forintos kölcsönt adott. Hunvald György, aki a fővárosi képviselőség mellett az önkormányzati ingatlanpanama ügye miatt felbolydult erzsébetvárosi képviselő-testületet is vezeti, büszke két éve vett Trabant 601-esére, tizenhárom éves Jaguárjára és hatéves Peugeot 807-es autójára.
A válság nem érintette az SZDSZ-es Lakos Imrét, aki I. kerületi önkormányzati bérleményéhez, százmillió forintnál is nagyobb vagyonához vett egy karórát, amelynek ára ismeretlen.
Bagdy Gábor (KDNP) változatlanul csúcstartó: több mint 12 hektárnyi ingatlan – jórészt szántó, legelő, gyep – tulajdonosa, viszont a civilben közgazdászként szerzett korábbi, több mint egymilliós havi jövedelme harmadára csökkent. Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője vagyona nem változott, tizenhat éves polgármesterség után járó 205 ezer forintos havi nyugdíját magáncégek felügyelőbizottsági tagságából egészíti ki 700 ezer forinttal.

Verók a parlament ellen. Nem tartotta be fenyegetését Verók István, a Terézváros ingatlanügyekben hűtlen kezeléssel gyanúsított MSZP-s polgármestere: nem támadta meg az Alkotmánybíróságon (AB) az ellene, illetve tizenhárom volt és jelenlegi koalíciós képviselőtársa ellen indított büntetőeljárás miatt a nyomozó hatóságokat. Ugyanakkor mulasztásban megnyilvánuló alkotmánysértés megállapítása és megszüntetése iránt nyújtott be indítványt az AB-hez. Sérelmezi, hogy a jogalkotó elmulasztotta megalkotni azokat a szabályokat, amelyek az önkormányzati képviselők felelősségét tisztázzák a testületi döntéshozatal során.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.