Szabadlábon a Globex-vezérek

2009. 02. 07. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabadlábra helyezte tegnap a Legfelsőbb Bíróság (LB) a Globex-ügy két fővádlottját, Vellai Györgyikét és Vajda Lászlót, és új bírósági eljárás lefolytatását rendelte el. A vádlottak tavaly február óta börtönben ültek, miután a Fővárosi Ítélőtábla két és fél milliárd forintos kárt okozó sikkasztás, hűtlen kezelés és tőkebefektetési csalás miatt jogerősen hét, illetve hat év szabadságvesztésre ítélte őket. Az elítéltek azonban felülvizsgálati kérelemmel éltek. Az LB megállapította, hogy a jogerős ítélet ellenére egyes portfóliókezelési szerződések kapcsán a vádlottak nem követtek el sikkasztást, ugyanis a vállalatcsoport összeomlása miatt nem tudták kifizetni a befektetőket. Ez más bűncselekményt megalapozhat, de sikkasztást nem – állapította meg a bíróság. Miután az egyes bűncselekmények elkülönítésére nincs mód, az LB a teljes jogerős ítéletet hatályon kívül helyezte.
A tárgyaláson csak Vajda László jelent meg, akinek kezéről a határozathozatal után levették a bilincset. Mindkét vádlottat lakhelyelhagyási tilalommal sújtotta a bíróság.
Ismert, a Globex Holding 1996 és 1998 között sok száz kisbefektetőt és több önkormányzatot károsított meg több milliárd forinttal. Vellai Györgyikét és Vajda Lászlót nemzetközi elfogatóparancs alapján hozták haza Németországból 1999-ben, ezután két és fél évet töltöttek előzetes letartóztatásban. Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság 2006-ban nem jogerősen két év hat hónapot, illetve egy év nyolc hónapot szabott ki, és miután az előzetes letartóztatás beleszámít a kiszabott büntetésbe, akkor a két vádlottnak nem kellett börtönbe vonulnia. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla viszont hét, illetve hat év börtönbüntetésre szigorította az ítéletet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.