Több száz millió forint nyomában

2009. 02. 22. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heteken belül lezárulhat annak a több száz millió forintos csalási ügynek a nyomozása, melynek egyik gyanúsítottja Kövecses Gábor, az MSZP vagyonvédelmi szekciójának a korábbi vezetője – tudta meg lapunk. Kövecses mellett az ügynek hat másik gyanúsítottja van, köztük két ügyvéd, akiket a különösen nagy kárt okozó csalás mellett köz- és magánokirat-hamisítással is gyanúsítanak. Az ügyben a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya 2007 februárjában indított nyomozást. Amint azt a BRFK-n lapunknak megerősítették, a vizsgálat az év első felében lezárulhat.
Az ügy első számú gyanúsítottja N. József, aki hamis MÁV-okiratok felhasználásával próbált meg 30 millió forintos hitelt felvenni az egyik banktól. Később ugyanő kísérletet tett arra, hogy az általa vezetett cégnek a MÁV Zrt.-vel szembeni 858 millió forintos, valótlan követelését – ugyancsak hamis MÁV-okiratokkal – két faktorcégnek eladja. A gyanú szerint Kövecses Gábor tudott arról, hogy hamis okiratokkal igazolták a követeléseket, sőt azok elkészítésében aktívan közreműködött.
A bűncselekmény elkövetésekor (2006–2007-ben) Kövecses még az MSZP vállalkozásfejlesztési tagozatán belül működő vagyonvédelmi, illetve az emberi biztonság szekció vezetője volt. Azonban a szocialista párt sajtóosztályán lapunkat arról tájékoztatták, hogy a politikus azóta kilépett a tagozatból, és minden tisztségéről lemondott. Kövecses Gábor gyanúsítotti vallomásában arról beszélt: az volt a feladata, hogy olyan banki kapcsolatokat szerezzen, amelyek révén könnyebben megy az ügyintézés. Erre az ügy egy másik gyanúsítottjának, M. Jánosnak volt szüksége, ő ugyanis „bizonyos politikai köröknek” korábban pénzt adott kölcsön, amelyek cserébe hivatalos szervnél dolgozó segítséget ígértek, amivel „valamilyen banki csalást elkövethetnek”. E politikai körök megígérték M. Jánosnak, hogy a hivatalos szervnél dolgozók védeni fogják őt a lebukástól. Hogy milyen politikai körökről lehet szó, azt Kövecses vallomásából gyanítani lehet: elmondása szerint az ügy két másik szereplője is igen jó szocialista kapcsolatokkal rendelkezik, „ezért baráti cégeknek bármit el tudnak intézni”. Hozzátette: egyikük bűnözői körökhöz is kötődik, ezért tart a haragjától.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.