Felmorzsolni a reménytelenséget

A hit fontosságáról, a reménytelenség hatalmáról, Magyarország visszaszerzéséről és gyökeres megújulásáról beszélt Orbán Viktor a budai Várban a Fidesz ünnepi megemlékezésén, amely békésen és méltóságteljesen ért véget tegnap. Pokorni Zoltán szerint az európai parlamenti választás elhozhatja a kormány bukását.

2009. 03. 25. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarlós: Összefogás bárkivel, aki jobbat akar. Mindenki természetes szövetségesünk, aki a jelenleginél jobb Magyarországot akar, bármilyen színű is a tagkönyve vagy a lelke – jelentette ki március 15. előestéjén Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője a Fidelitas budapesti szervezetének hagyományos Pilvax közi megemlékezésén. A politikus, utalva a 161 évvel ezelőtt történtekre, kifejtette: Kossuthot a fővárosiak támogatták országgyűlési küzdelmében, majd a szabadságharc idején is. – A harcra ma is szükség lehet a demokrácia és parlamentarizmus eszközeivel, többek között a hazugságok, a magyar népcsoportokat etnikai és vallási alapon szembefordítók, a brutális bűncselekmények elkövetői ellen. Célunk, hogy soha többé ne lehessen koncepciós eljárásoktól tartani, a rendőrséget csak bűnüldözésre és közrendvédelemre használják, semmi másra – hangsúlyozta Tarlós István.


Vissza kell követelni hazánkat, Magyarország legyen azoké, akik szeretik levegőjét és földjét, akik nagynak látják akkor is, amikor kicsi, akik szeretnek dolgozni, akik itt akarnak tanulni, családot alapítani és sikerrel élni, akik nem menekülnek el, mert hisznek benne, és legyen végre azoké is, akik megszabadították hazánkat a régi rendszertől – jelentette ki tegnap Orbán Viktor a Fidesz budavári nagygyűlésén. A legnagyobb ellenzéki párt rendezvényére az esős, hideg idő ellenére sok ezer ember látogatott el. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeit kulturális műsorokkal is visszaidéző nagygyűlésen nem történt atrocitás sem a megjelentek, sem a rendőrség részéről.
A Fidesz elnöke úgy fogalmazott, hogy a jövőt a mában kell megnyerni, napról napra elszántan kell a reménytelenség kufárainak szemébe nézni, és hirdetni a megújulást. A magyarság egy nagyra hivatott nemzet, amelynek mindig is volt és lesz is jövője, nem szabad meghunyászkodni, vissza kell követelni Magyarországot a régi világ embereitől – hangsúlyozta.
Orbán Viktor szerint az utóbbi hét évben szocialista restauráció zajlott az országban, egy olyan klán uralkodik, amely nem tudott belenyugodni a múlt rendszer bukásába. Embereket félemlítenek meg, és csődbe vitték az országot most is ugyanúgy, ahogy a nyolcvanas évek végén tették. – Mondjuk ki, hogy az elmúlt hét év nem része a rendszerváltásnak, hiszen ez idő alatt milliók életét tették tönkre – jegyezte meg a volt miniszterelnök.
A gazdasági válság kapcsán arról beszélt, hogy nem válságkezelő csomagokra van szüksége Magyarországnak, hanem gyökeres megújulásra, hiszen összeomlott a XX. század világa. Világméretű változás tapasztalható, hétmérföldes léptékkel indult el minden az új irányba, miközben hazánk vakvágányon állomásozik. Magyarországon egyre több az igazságtalanság, csekély az érdem szerepe, egyre nagyobbak a társadalmi különbségek. – Ide juttattak minket a szocialisták – állapította meg a Fidesz elnöke. Szerinte a megújulást nem lehet halogatni, azt is el kell dönteni, hogy a tegnap rabjai vagy a holnap szabadjai leszünk. Orbán Viktor úgy vélte, hogy a kormánynak már megvan erre a válasza: „merjünk rabok lenni”. A reménytelenség ellenállását napról napra kell felmorzsolni, nem szabad hagyni, hogy belénk öntsék a kishitűséget, az apátiát, a hitetlenséget, hiszen a hatalom mankóra támaszkodó, szomorú alakokat akar gyúrni az életerős magyarokból.
A kormányról szólva a legnagyobb ellenzéki párt elnöke kifejtette még, hogy az úgy reszket, mint egykor a helytartótanács. Kossuth Lajos szavait idézve úgy fogalmazott: ahol milliók kérnek, ott a kérelem nem sóhaj. 1848-ban is a szabadság, egyenlőség és testvériség, vagyis egy új világ akart megszületni a kudarcot vallott régi helyett, most ez utóbbi ugyanúgy, ahogy Metternich alatt, most is ellenáll. Ezt az ellenállást Orbán Viktor vélekedése szerint erős hittel és akarattal lehet megtörni, ugyanúgy, ahogy 1848-ban a márciusi ifjaknak. – Nekik sem volt varázspálcájuk, nem volt mágikus tudásuk. Egy dolognak voltak a birtokában, annak, ami a mai magyar életből kiveszőben van: tudtak hinni, akár a hatalmas Habsburg Birodalom ellenében is. Ha mi is hiszünk magunkban, igenis mi is képesek leszünk megváltoztatni a világot – hangoztatta a Fidesz elnöke, majd emlékeztetett: a magyar forradalom igenis győzött, hiszen lebontotta a feudalizmust, és kiszabadította Magyarországot a középkort idéző kalodájából, amelyeket a Habsburg és muszka katonai csapások sem tudtak legyőzni.
A Fidesz rendezvényén, amelyet a budai és pesti fideszes vezetésű kerületi önkormányzatok szerveztek, felszólaltak ezen városrészek polgármesterei, köztük Pokorni Zoltán is. A legnagyobb ellenzéki párt alelnöke többek között arról beszélt, hogy meg lehet gyorsítani a hatalom szánalmas végjátékát. Szerinte a társadalom az európai parlamenti választáson ítéletet mondhat Gyurcsány Ferenc felett, ami a miniszterelnök bukását is elhozza, ha egyáltalán kibírja addig.

Megosztás. A mai Magyarországon a hatalom birtokosainak legsúlyosabb vétke, hogy nem összefogják, hanem megosztják a nemzetet – mondta Simicskó István, a KDNP országgyűlési képviselője szombaton, pártja március 15-i megemlékezésén a Pilvax közben. – A legsúlyosabb, hogy a hatalom birtokosai az egymással szembeni gyűlöletkeltés direkt és indirekt módszereit alkalmazzák – fogalmazott. – Szembeállítanak határon túli magyart az anyaországban élő magyarral, nyugdíjast az aktív dolgozóval, cigányt a magyarral, fiatalt az időssel – tette hozzá. Molnár Béla, a KDNP alelnöke párhuzamot vont az 1848-as idők és jelenünk között. – Az idegen hatalmak, legyenek azok a Habsburgok vagy a nemzetközi globalizáció, éppúgy fojtogatnak minket, mint Petőfi idejében – emelte ki. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.