Újabb luxus-audis miniszter bukott le

Veres János pénzügyminiszter után újabb kormánytag botrányos gépkocsihasználata lepleződött le tegnap. A Blikkben megjelent cikk hatására Molnár Csaba közlekedési miniszter elrendelte a vadonatúj Audi A6-os bérlésére kötött szerződés felmondását.

2009. 03. 02. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába beszélt tavaly októberben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a luxuskiadások, így többek között a gépkocsibeszerzések leállításáról, a Blikk kiderítette, hogy Molnár Csaba közlekedési és hírközlési miniszter tavaly december 1-jei hivatalba lépése után rögtön új luxus Audi A6-ost kapott. A jármű háromezer köbcentis, 176 lóerős turbódízel, amelynek listaára extrák nélkül is mintegy 15 millió forint. A minisztérium azzal próbálta magyarázni a vadonatúj luxusautó bérlését, hogy Molnár elődje, Szabó Pál távozásakor megvásárolta a szolgálati autóját, így utódjának nem jutott „beosztásának megfelelő” jármű. A tárca azt állította: saját tulajdonukban nincs is autó, amit használnak, azt mind a Központi Szolgáltatási Főigazgatóságon keresztül bérlik. A közlekedési minisztériumban nem árulták el, az adófizetőknek hány forintját emészti föl az autó bérleti díja, azonban egy ilyen típusú autók kölcsönzésével foglalkozó cég tájékoztatása szerint ez elérheti a havi 1,5 millió forintot. Eszerint tízhavi kölcsönzési díjból meg lehetne venni egy új A6-os alapmodellt.
A cikk hatására Molnár Csaba elrendelte a szerződés azonnali felmondását. A szaktárca közleménye azt állítja: a tartós bérlet szerintük olcsóbb az autóvásárlásnál, vagyis a bérleti konstrukció indokolt és költséghatékony volt, de azt nem vitatják, hogy válság idején rossz az üzenete. Arra a közlemény nem tér ki, hogy miért csak az ügy nyilvánosságra hozatala után ismerték fel az autóbeszerzés rossz üzenetét. Maga Gyurcsány Ferenc is megszólalt tegnap az ügyben, és kifejtette: „Olyan helyzet van, amikor az érzékenység megnő az ilyen természetű ügyekkel szemben.”
Emlékezetes, a közelmúltban Veres János pénzügyminiszterről derítette ki lapunk, hogy tavaly decemberben 14,2 millió forintért vásároltak számára egy háromezer köbcentiméteres Audi A6-os luxusautót, míg Kovács Álmos szakállamtitkár pedig egy nyolcmillió forintos Volkswagen Passatot kapott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.