Balsai István bocsánatkérést vár el

A bukott Gyurcsány Ferenc a független igazságszolgáltatástól tart, hiszen a napokban a bíróságokat és az ügyészséget támadó nyilatkozatra ragadtatta magát példátlan módon – jelentette ki tegnap Balsai István (Fidesz), aki Draskovics Tibor igazságügyi miniszter bocsánatkérését és elhatárolódását várja.

2009. 04. 03. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balsai István szerint a kormányfő nyilatkozatának az is lehetett az oka, hogy ha a bukott párt bukott miniszterelnöke körbenéz, akkor tucatszámra láthatja azokat a politikustársait – többek között Hunvald György erzsébetvárosi polgármestert, a terézvárosi szocialista kerületvezetést, Zuschlag Jánost és társait, a csepeli kettős gyilkosság felbujtóját –, akik bilincsben töltik büntetésüket, várják tárgyalásukat vagy a vádiratot. Ennek ellenére egy kormányfő nem veheti a bátorságot, hogy negyven év óta nem tapasztalt magatartást tanúsítson, s nekirohanjon a Magyar Köztársaság alkotmányos rendszerében különleges helyet elfoglaló bírósági és ügyészi szervezetnek – jegyezte meg Balsai István.
Ismert, a miniszterelnök az MSZP szombati tisztújító kongresszusán mondta azt: az állam egyes intézményei, különösen a bíróságok és az ügyészségek bizonyos döntései azt az érzést keltik, hogy a döntéshozók egy része a Fidesz érdekei, kimondott vagy sugallt elvárásai szerint járnak el. A kormányfő megállapításait a legfőbb ügyész és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács is visszautasította. Balsai István felszólította Draskovics Tibor igazságügyi minisztert is, határolódjon el főnöke szégyenteljes nyilatkozatától, és kérjen bocsánatot, mint ahogy a Fidesz szeretné, ha az alkotmányos intézmények felett őrködő Sólyom László köztársasági elnök véleményét is megismerhetnék az ügyben. Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kilátásba helyezte az elszámoltatást, Balsai István azt mondta, senki nem kerülheti el az elszámoltatást, de ehhez nem a Fidesz pozíciói szolgáltatnak alapot, hanem a független magyar igazságszolgáltatás jelenleg is működő gépezete.
Az ügyészségek és a bíróságok által folytatott, az ellenzéki képviselőkhöz köthető eljárásokról a nyilvánosság szinte sohasem értesül, holott tudvalévő, hogy ilyen ügyek is folynak szép számmal – ezt már Bárándy Gergely, az MSZP elnökségi tagja mondta. A kormánypárti politikus „elgondolkodtató eljárási cselekménynek” nevezte a fővárosi kerületi képviselő-testületek frakcióinak szinte egyszerre történő meggyanúsítását is annak alapján, hogy milyen módon szavaztak egyes kérdésekben. Közölte: akkor is elvárható lenne a bíróságok, ügyészségek elhatárolódása, amikor a Fidesz prominensei kilátásba helyezik a felelősségre vonást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.