Moldova: Románia nem eshet túlzásba

2009. 04. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszelben és Bukarestben egyre többen fejezik ki aggályukat azzal kapcsolatban, hogy a román kormány egyszerűsítette és felgyorsította az állampolgárság odaítélésének elbírálását a Moldovai Köztársaság polgárai számára. Noha Amadeu Altafaj-Tardio, az Európai Bizottság szóvivője tegnap úgy nyilatkozott: az EU kormánya nem szándékokat, hanem tetteket kommentál, névtelenségbe burkolózó brüsszeli illetékesek szerint Romániának garanciákat kell felmutatnia a tagállamok felé, hogy miként lesz képes kezelni a Pruton túliak masszív Nyugatra vándorlását. A bukaresti Új Magyar Szó úgy véli: Brüsszelben nem fogadják kitörő lelkesedéssel a román hatóságok a „testvéri” Moldovával szembeni intézkedéseit, emlékeztetve: az „etnikai alapú” kettős állampolgárságot korábban maga Bukarest is ellenezte.
Eközben az Evenimentul Zilei napilap vezércikkírója szerint Romániának az unió várható ellenállásán kívül már csak azért sem áll érdekében „túlzásba vinni” az állampolgárság megadását a moldovaiak számára, mivel nem akarhatja, hogy kiürüljön a többségében román nemzetiségűek lakta, 4,3 milliós ország. Ugyanennek a lapnak a hasábjain Horia Roman Patapievici, a Román Kulturális Intézet igazgatója Bukarestnek a chisinaui eseményeket övező „bűnös” hallgatását ostorozza, azt firtatva: valóban testvérének érzi-e a román társadalom a Pruton túli moldovaiakat. Az elmúlt húsz év szerény, provinciális bukaresti diplomáciáját feszegeti a Romania Libera publicistája is, aki szerint Románia nem tudta, kihez forduljon Moldova támogatása érdekében, és nem tudott felnőni az euroatlanti mentalitáshoz sem, amit a szerző szerint a Sólyom László erdélyi útjával kapcsolatos gáncsoskodás bizonyít.
Bukaresti véleményformálók már csak a fenti okokból is nevetségesnek tartják a Romániát imperialista és revizionista törekvésekkel vádoló Vladimir Voronin moldovai államfőt. Aki egyébként továbbra is nyeregben tudhatja magát, a chisinaui választási bizottság ugyanis tegnap bejelentette: a szavazatok újraszámlálása nem derített fényt csalásra, hanem megerősítette az április 5-i parlamenti választásokon aratott kommunista győzelmet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.