Nincs jelölt, és a határidő is módosult

Az SZDSZ által egyedül támogatható Surányi György még nem döntötte el, vállalná-e a miniszterelnöki tisztséget. A szabad demokraták ügyvivői testülete tegnap ugyanakkor kitolta a korábban ultimátumként megszabott csütörtöki határidőt a megegyezésre az előre hozott választások elkerülése érdekében.

2009. 04. 04. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az SZDSZ ugyanis végsőkig kitart amellett, hogy „Magyarországnak nem érdeke” visszaadni a döntést a választópolgárok kezébe. Ehhez csak abban az esetben adnák a nevüket, ha kiderülne: valóban nincs olyan személy, aki elvállalná a miniszterelnöki posztot. Mindeközben kiderült, az sem kizárt, hogy később újabb kormányfőjelölteket nevezzen meg az MSZP. Lendvai Ildikó, a szocialisták frakcióvezetője erre vonatkozó kérdésünkre úgy felelt: az elnökség egyelőre Surányi Györgyöt, Glatz Ferencet és Vértes Andrást támogatja. Információink szerint a szocialisták frakcióülésén többen is felvetették, hogy a pártvezetés gondolkozzon más neveken is. Az SZDSZ által – a jelenlegi nevek közül – egyedüliként támogatott Surányi iránt nem teljes a „lelkesedés” az MSZP-ben. A volt jegybankelnök az MR1-Kossuth rádiónak azt nyilatkozta, új választás nélkül, új keretek között létrejövő, a pártokhoz szorosan nem kötődő, noha azoktól „nem szükségképpen egyenlő távolságra lévő, válságkezelő kormány akkor lehet működőképes, ha bírja a parlamenti pártok eltérő hőfokú, de világos támogatását. A döntés azonban nincs az én kezemben” – jegyezte meg Surányi.
Részletek a 3., vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.