Nincs jelölt, se határidő

Az SZDSZ által egyedül támogatható Surányi György még nem döntötte el, vállalná-e a miniszterelnöki tisztséget. A szabad demokraták ugyanakkor kitolták a korábban általuk ultimátumként megszabott csütörtöki határidőt a megegyezésre. Eközben nem kizárt, később újabb kormányfőjelölteket nevezhet meg az MSZP.

2009. 04. 04. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs végső határidő, ultimátum az SZDSZ-szel történő megállapodáshoz – jelentette ki tegnap Lendvai Ildikó. Az MSZP frakcióvezetője a szocialisták képviselőcsoportjának kétórás ülése után a Magyar Nemzet kérdésére nem zárta ki határozottan annak a lehetőségét, hogy akár újabb miniszterelnök-jelölteket is megneveznek később Surányi Györgyön, Glatz Ferencen és Vértes Andráson kívül. Mint fogalmazott: az elnökség egyelőre ezt a három szakembert támogatja. Azzal kapcsolatban, hogy Surányi György esetleg nem vállalja a felkérést, Lendvai azt mondta: erről az érintettet kell megkérdezni. A szocialista frakcióvezető szerint Surányi „egy igent kért”, amelyre meg kell várni a Fidesz válaszát. Közölte azt is, az MSZP-frakció szerint az előre hozott választást el kell kerülni, mert ennek jelentős kockázata van, „túl sok időt pazarolna el” a válságkezelés helyett.
Az SZDSZ végsőkig kitart amellett, hogy Magyarország érdeke nem az előre hozott választás. Ehhez ugyanis csak akkor adnák nevüket, ha kiderül: tényleg nincs olyan személy, aki elvállalná a miniszterelnöki posztot – jelentette ki tegnap Fodor Gábor a törpepárt ügyvivői testületének ülése után. A pártelnök tegnap már értelmetlennek nevezte saját korábbi ultimátumát a csütörtöki megegyezésről. Mint fogalmazott: már nincs értelme erről beszélni, hiszen az MSZP megnevezett három személyt, akik közül számukra egyértelműen Surányi György a támogatható, akit mind a hazai, mind a nemzetközi piacok elfogadnak, és aki képes a válságkezelésre. A szabad demokrata pártelnök felelősnek nevezte az MSZP magatartását, majd megjegyezte: nem foglalkoznak Surányi nyilatkozataival, ellenben az egykori jegybankelnök hivatalos válaszára várnak.
Surányi György az MR1-Kossuth rádió Krónika című hírműsorának Brüsszelből azt nyilatkozta, az új választás nélkül, új keretek között létrejövő, a pártokhoz szorosan nem kötődő, noha azoktól „nem szükségképpen egyenlő távolságra lévő, válságkezelő kormány akkor lehet működőképes, ha bírja a parlamenti pártok eltérő hőfokú, de világos támogatását. A döntés azonban nincs az én kezemben – jegyezte meg. Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke akkor vállalná a miniszterelnökséget, ha a politikai erők támogatnák programját. Glatz Ferenc akadémikus a megfelelő és politikai bizalom esetén gondolkozna el a feladaton.
A Fidesz álláspontja nem változott: új programhoz, új miniszterelnökhöz és új kormányhoz új parlamenti választások szükségesek – mondta Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. Hozzátette: csak a választók felhatalmazásával jöhet létre olyan erős kormány, amelyre a jelen helyzetben Magyarországnak szüksége van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.