Orbán: A döntés joga a népet illeti

Egyetlen megoldás létezik, az előre hozott választás, minden más csak további agóniát és vergődést jelentene az országnak – jelentette ki Orbán Viktor a Fidesz és a KDNP tegnapi frakcióülése után. Az ellenzéki frakciószövetségben azzal számolnak, hogy az érdeksérelmek és a kaotikus, zűrzavaros helyzet miatt felőrlődik a szocialista párt, még abban az esetben is, ha megállapodnak az új kormányfő és a miniszterek személyéről.

2009. 04. 02. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz elnöke szerint sem emberileg, sem politikailag nem vállalható az MSZP forgatókönyve, hiszen az új kormány felállítására vonatkozó döntés joga a magyar népet illeti. A Magyar Nemzet azon kérdésére, milyen tervei vannak a Fidesznek arra az esetre, ha a Ház többsége nem járul hozzá a parlament feloszlatásához és így az előre hozott választások kiírásához, Orbán Viktor azt mondta: ebből a helyzetből csak a bizalom újjáépítésén keresztül lehet kijutni, ezen az sem változtat, ha a parlament most ezt nem látja be.
– Bukott párt nem alakíthat kormányt – utalt a szocialistákra a Fidesz elnöke, hozzátéve: az MSZP összeroppant a kormányzás felelőssége alatt. Szerinte Magyarországot így rájuk nem lehet bízni, nem jelölhetnek miniszterelnököt és kormánytagokat az emberek rovására és akaratuk ellenére.
Információink szerint a Fidesz– KDNP zárt frakcióülésén is felszólalt Orbán Viktor, ahol a jelenlegi kaotikus és zűrzavaros helyzetet elemezte. Úgy tudjuk, itt is leszögezte, hogy semmiről nem lehet tárgyalni, csak az előre hozott választásokról, mert ez a legdemokratikusabb módja egy új kormány felállításának. Értesülésünk szerint a Fidesz egyelőre nem kíván tüntetéseket, utcai megmozdulásokat kezdeményezni, abban az esetben sem, ha az MSZP megállapodik az SZDSZ-szel, mivel attól tartanak, hogy azokon provokáció történne. A lapunknak nyilatkozó fideszes és KDNP-s politikusok kivétel nélkül úgy látják a helyzetet, hogy Gyurcsány Ferenc sikertelenül próbál előremenekülni, nincsenek világos, előre átgondolt stratégiák, a politikai és gazdasági válság szét fogja feszíteni a szocialistákat és a szabad demokratákat, és elkerülhetetlen lesz az előre hozott választás.
A házbizottság tegnapi ülésén az MSZP és az SZDSZ képviselője azt sem támogatta, hogy a házszabálytól való eltéréssel vegyék az Országgyűlés napirendjére a parlament feloszlatására vonatkozó fideszes indítványt. A Ház így nem is szavazott a javaslatról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.