időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Az arab lanttól a kubai rumbáig

Sashegyi Zsófia
2009.05.24. 22:00

Május 16-tól május 21-ig tart idén a tavasz. Legalábbis a dzsesszrajongóknak, akik holnaptól várhatóan sűrű, tömött oszlopokban tódulnak a Művészetek Palotájába. A Fesztivál Színházban ugyanis este fél nyolckor a Barabás Lőrinc Eklektric koncertjével indul a tavaszi dzsesszőrület. A dzsessz, az elektronika, a dub, a hip-hop, a reggae és a french house keverékéből, ráadásul női rapperrel, meglehetősen egyedi stílust kevert ki a banda, s ez még csak a kezdet. Az est fénypontja sokak számára Dhafer Youssef koncertje lesz. Az arab lantos egyszerre szocializálódott a Korán-iskolák vokális stílusán és a hetvenes évek rádiós slágerein, s ezt a már önmagában is vegyes útravalót kötötte össze a skandináv nu-jazz szubkultúrával. Dhafer Youssef koncertjét kár lenne kihagyni, legutóbb Snétberger Ferenc vendégeként hallhattuk őt a Zeneakadémián, és sugárzó egyénisége, varázslatos játéka és éneke mindenkit egy csapásra lenyűgözött. Holnap norvég dzsesszzenészek kísérik.
A Jazztavasz szerdán folytatódik, méghozzá vérpezsdítő latin ritmusokkal. A Rumba Caliente Special – Elsa Valle és kubai sztárvendégei a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben koncerteznek, csakúgy, mint a Budapest Jazz Orchestra, amely George Duke zongoristával kiegészülve május 21-én, csütörtökön lép a pódiumra.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.