„Fontos állomás június 7.”

Sok sikert kíván Orbán Viktor a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az RMDSZ európai parlamenti választási összefogásának. A Fidesz elnöke és a református püspök elítélte az autonómiával szembeni román ellenállást és a magyar közhivatalnokok tömeges elbocsátását.

2009. 05. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Petíció a magyar nyelvért. Huszonkétezer aláírást tartalmazó petíciót nyújtott át tegnap Kolozsvár polgármesterének az erdélyi Civil Elkötelezettség Mozgalom, amely azt követeli, hogy magyar és német nyelvű feliratok is szerepeljenek a városi műemlékekre kihelyezendő táblákon. Sorin Apostu nemrég jelentette be, hogy az épületeket csak román, angol és francia nyelvű pannókkal népszerűsítik. A Kolozsvár Társaság Gheorghe Funar-korszakot idéző eljárásnak nevezte a polgármester magyarellenes gesztusát. Orbán Viktor tegnapi látogatása során kolozsvári magyarok arra kérték a Fidesz elnökét, támogassa a helyi közösséget az anyanyelvhasználatban. (R. Sz.)


Mivel európai választások előtt állunk, nincs határon kívüli és határon belüli, csak egységes Kárpát-medencei magyar politika létezik. A június 7-i választás fontos állomás lesz a Gyurcsány–Bajnai-korszak lezárása szempontjából – jelentette ki tegnap Kolozsváron Orbán Viktor, aki kétnapos erdélyi körútján kampányolt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség közös listája mellett. Az erdélyi magyar összefogás listáját vezető Tőkés László EMNT-elnökkel tartott sajtótájékoztatóján a Fidesz elnöke elmondta: nagyra értékeli, hogy az erdélyi magyarságon belüli ellentétek dacára a közösséget képviselő politikai szervezetek zárójelbe tették vitáikat, és az erősebb brüsszeli érdekképviselet megvalósítását helyezték előtérbe.
Orbán rövidlátó és ostoba lépésnek nevezte, hogy az Európai Néppárt román delegációja 2007-ben megvétózta a függetlenként EP-mandátumot nyert Tőkés felvételét, szerinte azonban a püspök a júniusi választások után csatlakozhat a Néppárthoz. Orbán elmondta: meglepődve tapasztalta Erdélyben az autonómiával szembeni román ellenállást, valamint azt, hogy a bukaresti kormány által foganatosított intézményvezetői leváltások etnikai tisztogatássá csaptak át.
Az EU alapelveivel összeegyeztethetetlen etnikai diszkriminációt alkalmazni bármely közhivatal betöltésekor, azt hittem, mindez a XXI. században már kiment a divatból – szögezte le a Fidesz elnöke. Szerinte a június 7-i választás fontos állomás lesz a Gyurcsány–Bajnai-korszak lezárása szempontjából, az elmúlt hét évben folytatott magyar politika ugyanis hátat fordított a magyar nemzeti érdekeknek, ami gyenge Magyarországhoz vezetett. Orbán kérdésünkre közölte: az RMDSZ európaivá válásának jeleit látja abban, hogy a szövetség vezetősége a 2007-es EP-választásoktól eltérően ezúttal nem bírálja amiatt, hogy Erdélyben kampá-
nyol. Tőkés László úgy vélekedett, miközben az anyaországban az EP-választás a jelenlegi kormány elleni bizalmatlansági indítványnak is számít, az erdélyi magyarok a román kisebbségpolitika, a többségi nacionalizmus ellen is szavaznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.