Gyógyír Brüsszelből

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az RMDSZ között létrejött európai parlamenti választási összefogást méltatta tegnap a székelyföldi Kézdivásárhelyen Orbán Viktor. A Fidesz elnöke az erdélyi listát vezető Tőkés László kampányrendezvényein vesz részt.

2009. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Román acsarkodás. A kampányban szinte nem telik el nap, hogy a decemberben létrejött román nagykoalíciót alkotó demokrata-liberálisok és szociáldemokraták ne szólítanák fel távozásra egymást. A két alakulat máris az őszi államfőválasztásra összpontosít, amelynek kimenetele minden bizonnyal befolyásolja majd a koalíció jövőjét. Mircea Geoana szocdem elnök tegnap közölte: ha legyőzi Basescu államfőt, pártját illeti Emil Boc kormányfői széke.


Az erdélyi magyaroknak szükségük van olyan emberekre, akik hatékonyan képviselik a közösséget, s el tudják érni a rég megfogalmazott célkitűzést: a Székelyföld autonómiáját – jelentette ki tegnap este Orbán Viktor az udvarterek városaként közismert Kovászna megyei Kézdivásárhely református templomában rendezett fórumon. A volt kormányfő szerint nehéz történelmi pillanatot él meg a magyarság, éppen ezért fokozottan szükség van az összefogásra. Hozzátette: a következő harminc-negyven évben nagyobb jelentősége lesz a nemzeteknek, mint az országhatároknak, a nemzet lesz ugyanis a legnagyobb felhajtó- és alkotóerő a világban, és mindenütt felértékelődik majd az autonómia ügye. „Magyarországon is megérett az idő a változásra, olyan kormányra van szükség, amely eredményesen képviselheti a határon túli magyarság ügyét” – szögezte le a Fidesz elnöke, aki szerint a jelenleg három brüsszeli mandátummal rendelkező erdélyi magyarság számára a négy képviselői tisztség megszerzése is elérhető célkitűzés a június 7-i EP-választáson. Tőkés László EP-képviselő, EMNT-elnök hangsúlyozta: Magyarország, Erdély és a Felvidék erős brüsszeli képviseletével megvalósítható lesz az a célkitűzés, amelyre Traian Basescu román államfő Budapesten határozott nemmel válaszolt: a területi önrendelkezés.
Az idei európai megmérettetésen már közösen küzd a brüsszeli képviseletért a két tábor. Az erdélyi magyar összefogás központi kampánytémáját egyébként a magyar tisztviselők tömeges leváltása elleni tiltakozás jelenti. Markó Béla RMDSZ-elnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a bukaresti kormány által áprilisban elfogadott rendelet alapján tömegesen menesztik a magyar intézményvezetőket, ezért a szövetség az Európa Tanácsban és az Európai Bizottságban is fölveti az „etnikai tisztogatás” kérdését. Nem véletlenül, hiszen a 75 százalékban magyarok lakta Kovászna megyében például 45-ről 14 százalékra zuhant a magyar nemzetiségű vezetők aránya a decentralizált intézményekben. Emiatt Sepsiszentgyörgyön több tucatnyi fiatal villámgyülekezéssel tiltakozott a napokban, a pénteken Csíkszeredában tartandó nagyszabású tüntetésre pedig több ezer magyart várnak a szervezők. Tőkés ugyanakkor nemrég a román kormány állítólagos titkos programjára hívta fel a figyelmet, amely a román állampolgárságú moldovaiakat a magyarok által lakott területekre, elsősorban a Székelyföldre kívánja betelepíteni, megváltoztatva ezzel az etnikai arányokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.