időjárás 3°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Hatalmas összegre perelik az OTP-t

Munkatársunktól
2009.05.24. 22:00

Óriási összegű kártérítésért pereli az OTP Bankot a péti Nitrogénművek Zrt. Az MTI információja szerint a Nitrogénművek az OTP-t erőfölénnyel és joggal való visszaélésre, valamint más, a polgári törvénykönyv paragrafusaiba ütköző eljárásokra hivatkozva jelentette fel. Kártérítési öszszegként 25,247 milliárd forintot nevezett meg a péti cég. Az OTP teljes mértékben megalapozatlannak tartja a vádakat.
A gyár októberi leállását a cég tulajdonosa, Bige László azzal indokolta, hogy a társaságot finanszírozó OTP zárolta a cég számláit, és nem újította meg a kifutó hiteleket. Ez azért volt meglepő, mert köztudott, hogy az OTP vezérigazgatója, Csányi Sándor és Bige László korábban nagyon jó üzleti kapcsolatban voltak. A hitel felmondását Bige László is személyes vita eredményének nevezte egyik sajtónyilatkozatában.
A műtrágyagyártás csak azt követően indult újra a társaságnál, hogy Bige László, a cégbirodalom tulajdonosa a kormánynál kilobbizta, hogy garanciát kapjon egy legfeljebb 56 millió eurós beruházási hitelhez, továbbá a gyár működéséhez szükséges anyagok – például a gáz – beszerzéséhez az állam további nyolcvanszázalékos kezességet vállaljon. A társaság csak februárban indította újra a műtrágyagyártást. A Nitrogénművek Zrt. hazai piaci részesedése meghaladja a hatvan százalékot, a műtrágya-felhasználás fennmaradó része pedig külföldi importból származik.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.