időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Manipulált végszó a világtörténelemnek?

Stefan Lázár
2009.05.30. 22:00

Közel húsz éve, 1989. november 9-én nyílt meg a berlini fal. Az évfordulót a rendezvények mellett különböző spekulációk kísérik. Riccardo Ehrmann, az olasz ANSA hírügynökség hajdani kelet-berlini tudósítója pedig azzal a szenzációs információval állt elő, hogy a keletnémet egységpárt központi bizottsága célzatosan provokálta ki a határzár megnyitását.

A központi bizottságtól kapott felszólításnak tett eleget, amikor egy nemzetközi sajtókonferencián azt kérdezte a politbürót képviselő Günter Schabowskitól, mikor lép életbe a tervezett új utazási szabályzat, nyilatkozta egy interjúban a ma már 80 éves újságíró. A bizonytalan válasz aztán elindította a végül az NDK-t is eltemető lavinát. Riccardo Ehrmann most büszkén állítja, hogy végszóval szolgált a világtörténelemnek.
Ezen a novemberi napon az olasz tudósító megkésve érkezett Kelet-Berlin sajtóközpontjába, ahol az egységpárt (SED) szóvivője válaszolt a külföldi újságírók kérdéseire. Ehrmann röviddel 18 óra előtt kapott lehetőséget arra, hogy feltegye az ominózus kérdést, amely szemmel láthatóan meglepte Schabowskit, aki feljegyzéseibe belepillantva akadozva közölte, tudomása szerint azonnal, haladéktalanul életbe lép az új utazási szabályzat. Válaszát általános zűrzavar követte. A képernyők előtt helyet foglaló németek a helyszíni közvetítés, majd a mondottakat megismétlő esti híradó után csoportosan indultak meg az áthatolhatatlannak vélt betonmonstrum felé, amelynek első sorompóit az elbizonytalanodott határőrök a Bornholmer Strasse-i átkelőhelynél nyitották meg a lelkes tömeg előtt.
Az olasz riporter saját bevallása szerint nem véletlenül tette fel a kérdést. Előzőleg furcsa telefonhívást kapott a keletnémet ADN hírügynökség „tengeralattjárónak” nevezett, ablak nélküli konferenciaterméből azzal az felszólítással, hogy feltétlenül kérdezzen rá az utazási törvényre, amelynek részleteit a kormány csak később szándékozott nyilvánosságra hozni. Ehrmann hosszú éveken keresztül kiépített kapcsolatai a pártapparátus számos tagjával arra engednek következtetni, hogy az ADN munkáját irányító, az NDK-vezetés politikai döntéseit a világba eljuttató Günter Pötschke volt az, aki felbiztatta. A tipp mögött azonban nem valamiféle puccskísérlet állt – hangoztatta Ehrmann. Magát Günter Pötschket persze már nem lehet megkérdezni, mivel három éve halott.
Kérdések sorát hagyta azonban maga után. Könnyen lehet ugyanis, hogy át kell írni a falnyitás történetét, új magyarázatot keresve a történelmi esemény hátteréhez. Bár a történészek egyelőre nem így gondolják, Ehrmann mondatainak fényében ugyanis könnyen lehet, hogy célzatos indiszkréció, hidegvérű terv vezetett a gyors összeomláshoz.
A történelmi sajtókonferenciát elemző lipcsei médiakutató, Rüdiger Steinmetz szerint annak lefolyását Schabowski pontosan megtervezte. Kézzel írt menetrendjének a végén ez állt: felolvasni-szöveg-utazási szabály. A történész Hans-Hermann Hertle mindezt azzal egészíti ki, az NDK-ban megszokott gyakorlatnak számított, hogy a sajtókonferenciákon az újságírók csak hozzájuk előre eljuttatott kérdéseket tehettek fel. Az események további alakulására nézve pedig lényegtelen, hogy a vitatott kérdés spontán volt-e, avagy megrendelték azt. Szenzációról tehát mégsem beszélhetünk, abban viszont mindenki egyetért, hogy a Schabowski-kijelentést után már semmi sem volt úgy, mint korábban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.