időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Még nem jött el a reform ideje

Munkatársunktól
2009.05.31. 22:00

Egyelőre elmarad a Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke által elképzelt nagy reform az NB I következő kiírásában. Kisteleki múlt hónapban nyilvánosságra került javaslatában többek között az szerepelt, hogy csökkentsék 12-re az élvonalban szereplő csapatok létszámát, ehelyett azonban csak kisebb horderejű változások lesznek. Eldőlt, hogy a belga bajnoki rendszerhez hasonlóan a jövőben pontegyenlőség esetén nálunk is oda-visszavágós rájátszás dönt majd a fontos helyezésekről, azaz a bajnoki címről, a kupaindulást érő, vagy a kiesést jelentő helyről. A klubok képviselői egyetértettek abban, hogy a fejlődés érdekében változtatni kell az NB I-es versenykiírásban, ám az idő rövidsége miatt nem álltak elő más javaslattal. (Változás, hogy jövőre a Puskás-stadionban – amelynek befogadóképességét a nyáron 46 ezer fősre bővítik – négy kettős rangadót is rendezhetnek, a Magyar Kupa sorsa pedig immár egyetlen meccsen dől el.)
– Jómagam hatékonyabb reformokat vártam, de természetesen elfogadom az NB I-es bizottság, a klubtulajdonosok döntését, és várom, hogy ígéretükhöz híven szeptemberben beterjesszék a 2010– 2011-es bajnokságra vonatkozó újítási javaslataikat – jegyezte meg a komoly vitákat generáló téma kapcsán az elnökségi ülést követő sajtótájékoztatón Kisteleki István.
Az elnök bejelentette, az elnökség úgy döntött – szintén az NB I-es együttesek javaslatára –, hogy a televíziós jogokról a Digi TV-vel köt szerződést, amennyiben a Sport TV nem él opciós jogával. Kisteleki tájékoztatása szerint a Digi TV olyan ajánlatot tett, ami négyszer annyi bevételt eredményez a magyar futballnak, mint a jelenlegi szerződés, s az összeg a 2010–2011-es idényben akár az egymilliárd forintot is elérheti.
Ennek kapcsán azonban nem árt megjegyezni, a nagyobb volumenű médiaérdeklődés vélhetően jelentős mértékben köszönhető annak, hogy az élvonalból az éppen az MLSZ által három éve jogtalanul kizárt Ferencváros visszaverekedte magát az NB I-be.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.