Milliárdokat ér az aradi drog

Öt magyar állampolgárt gyanúsítanak kábítószer-kereskedelemmel a román hatóságok a napokban Aradon lefoglalt több mint kétszáz kilogramm kokainnal összefüggésben. Román szakértők szerint a Nyugat-Európába szánt drog értéke eléri a húszmillió eurót (5,72 milliárd forintot).

2009. 05. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy román és öt magyar állampolgár ellen indított eljárást a romániai ügyészség szervezett bűnözés és terrorizmusellenes ügyosztálya (DIICOT) amiatt, hogy 209 kilogramm kokaint csempésztek be az országba. Valamennyi gyanúsítottat a román–magyar határ mentén fekvő Aradon helyezte vizsgálati fogságba a román ügyészség, előzetes letartóztatásukról azonban tegnap még nem született döntés. Miként megírtuk, a konténerbe rejtett kábítószer tavaly novemberben a Melissa nevű teherhajóval érkezett meg Peruból a fekete-tengeri Constanta kikötőjébe, és a szállítmányozási papírok szerint az áru gyümölcsitalból állt. A constantai vámügyi hatóság munkatársainak azonban nemrégiben feltűnt, hogy a szállítmány megrendelőjeként feltüntetett aradi alapítvány 2007 óta szünetelteti tevékenységét. A rendőrség és az ügyészség a napokban felnyitotta a konténert, és az 1300 doboz nektár mellett felfedezték az egy kilogrammos, Happy Birthday és Te Quiero felirattal ellátott tasakokba csomagolt, kilencvenszázalékos tisztaságú kokaint is. Ezután a román hatóságok sóra cserélték a konténer tartalmát, majd figyelemmel kísérték a szállítmányt egészen a Maros-parti városig, ahol éppen akkor vették őrizetbe az öt gyanúsítottat, amikor egy kocsiba akarták áttenni a kábítószert tartalmazó dobozokhoz hasonlító csomagokat. A rajtaütéskor készült, és a DIICOT által közzétett videofelvételen két magyar állampolgárságú férfi és egy nő őrizetbe vétele, valamint a gyanúsítottak magyar rendszámú autója látható.
Az ügyészség közös közleménye szerint a magyar és román tettesek egy drogcsempészettel foglalkozó bűnszövetkezet tagjai, akik a húszmillió euró értékű kábítószert Nyugat-Európába akarták szállítani. A nyomozásban a román hatóságok szorosan együttműködtek magyarországi kollégáikkal és az amerikai drogellenes ügynökség szakembereivel. Az aradi az idei második legnagyobb drogfogás Romániában, január végén ugyanis ugyancsak a fekete-tengeri Constantában koboztak el a hatóságok 1200 kilogramm, Brazíliából származó kokaint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.