időjárás 4°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Orbán: Ne adjanak pénzt a bankoknak

Rostás Szabolcs
2009.05.31. 22:00

Orbán Viktor Magyarország érdekeivel ellentétesnek nevezte tegnap, hogy a kormány 600 milliárd forinttal kívánja támogatni a hazai bankszektort. A Fidesz elnöke Kolozsváron elmondta: pártja információi szerint a Bajnai-kabinet a Nemzetközi Valutaalappal tervez aláírni erről szóló szerződést. Orbán a nemzeti oldal által lezárni kívánt Gyurcsány–Bajnai-korszak egyik szimbólumának és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány képviselői egyik kezükkel megsarcolják az embereket, a pénzügyi válság előidézésében kulcsszerepet játszó bankoknak pedig bőkezűen osztogatják a pénzt.
– A bankok és az MSZP közötti effajta paktumot mi nem fogadjuk el, mert tűrhetetlen, hogy az emberektől a megszorításokkal elvett pénzt odaadják a bankoknak, illetve a bankároknak. Mindez jól mutatja, hogy a ma Magyarországon zajló válságkezelés nélkülözi az emberek érdekében tett lépéseket, hiszen ezt a hatalmas összeget elsősorban nem a bankoknak és a bankároknak kellene odaadni, hanem sokkal inkább a magyar emberek érdekeit szolgáló formában kellene elkölteni – jelentette ki a kincses városban a volt kormányfő, és szemléltetésképpen hozzátette: ez az összeg a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem 400 éves költségvetésével egyenértékű.
Orbán szerint a magyar adófizetők – akiktől a kormány a megszorításokkal pénzt vont meg – nem tehetnek a Magyarországot sújtó gazdasági válságról, a pénzintézetek viszont jelentős mértékben tehetnek róla, hiszen a bankok gazdálkodása is közrejátszott abban, hogy Magyarország ma nehéz gazdasági helyzetbe került. – Az általunk lezárni kívánt korszakot egyszerre jellemzi a nemzeti ügyek iránti közömbösség, a milliárdosok gondolkodásmódja, a közemberek érdekeinek figyelmen kívül hagyása. Ezért fontos, hogy az anyaországi, felvidéki és erdélyi választópolgárok nagy számban vegyenek részt az európai parlamenti választásokon, és fejezzék ki: változást akarnak – szögezte le a Fidesz elnöke, aki szerint a június 7-i megméretés eredménye, részvételi aránya szoros összefüggésben áll a reményei szerint minél hamarabb bekövetkező országgyűlési választásokkal.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.