időjárás 3°C Virgil 2022. november 27.
logo

Sorsdöntő választás

Munkatársunktól
2009.05.29. 22:00

Kulcsfontosságú tartományi választásokra készül az észak- iraki kurd autonóm régió, amelynek idén július 25-ig lezajló tartományi választásain eldőlhet, ki irányítja majd a kőolajban és földgázban gazdag térséget – adta hírül tegnap a francia AFP hírügynökség. A voksoláson többek között a szénhidrogén-készletek többségével bíró Kirkuk hovatartozásáról is döntenek. Így ez nagy hatással lehet az EU alternatív földgáz szállítását célzó Nabuccóra is, hiszen a leendő kormányzat összetételétől függhet, hogy Bagdad – amely legutóbb éppen a múlt hét végén a Mol és az OMV közös, a kurdisztáni régió kormányával megkötött, a Nabucco gázvezeték ellátásáról szóló szerződését is elutasította – milyen feltételek mellett engedélyezi az autonóm régiónak nemzetközi szerződések megkötését.
A bagdadi kabinet ugyanis korábban is semmisnek tekintett minden, a kurdisztáni tartományi kormány által megkötött – szerintük egyoldalú – nemzetközi szerződést. „A kérdés továbbra is az, vajon a kurd politikusok miként tudják érvényesíteni akaratukat a központi kormányzatban, amely kulcsfontosságú lehet a szerződéskötésekkor is” – véli a kurd választást elemző cikkében a The New York Times. Az amerikai napilap szerint ugyanis a soron következő kurd tartományi, illetve a jövő január 30-ra halasztott országos választásokon az előző voksolást bojkottáló szunniták és a kurd politikai erők között dől majd el az iraki parlament összetétele.

Gázverseny. A Gaz de France nyár végéig beszállhat az Északi Áramlatba – közölte Alekszandr Medvegyev, a Gazprom elnök-helyettese, megjegyezve, a tárgyalások már a végstádiumhoz közelítenek. Beszélt arról is, hogy az orosz gázkonszern szeretné, ha az EU a prioritást élvező vezetékek közé venné a Déli Áramlatot. (MN)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.