időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Veszni hagyták a Herz Szalámigyárat

Dénes Zoltán
2009.05.29. 22:00

Tegnap eldőlt, hogy felszámolás alá kerül a 120 éves múltra visszatekintő Herz Szalámigyár Zrt. A cégbíróság már a felszámolót is kijelölte, a felszámolást elrendelő határozata ellen pedig a vállalat nem fellebbezett, mivel hitelező bankja a rendelkezésre álló határidőn belül nem állt a cég mellé. A kormány kullog az események után.

Felszámolják a 120 éves múlttal rendelkező, hungaricumnak tekinthető Herz Szalámigyárat. Egy, a szalámigyárnak beszállító vállalkozás kérelme alapján a cégbíróság nem jogerősen a cég felszámolásáról adott ki határozatot – tájékoztatta lapunkat Wormann György, a bíróság által kijelölt felszámolócég, a Mátraholding Zrt. vezérigazgatója. Elmondása szerint a határozat ellen még lehetőség volt fellebbezni, tehát a felszámolást elrendelő határozat még nem emelkedett jogerőre. Nagy Endre, a Herz Szalámigyár vezérigazgatója a Népszabadságot ugyanakkor arról tájékoztatta, hogy a társaság is megkapta a felszámolásról szóló határozatot, ám a tizenöt napos határidőn belül azt nem támadták meg, mert nem tudtak megegyezni a céget finanszírozó bankkal. Ezért jelenleg már csak a bíróságon múlik, hogy mikor indul el a felszámolási folyamat. A szalámigyár első embere kifejtette: bár az elmúlt napokban a CIB Bank részéről rendre az hangzott el, hogy el akarják kerülni a felszámolást, a pénzintézet a működéshez szükséges pénzügyi forrásokat továbbra sem biztosította. Mint mondta, a Herz további biztosítékokat nem tudott felmutatni, hiszen a vagyona feletti zálogjog már most is a bankot illeti meg. A CIB Bank pedig az utolsó pillanatig sem volt hajlandó kötelező érvényű finanszírozási ajánlatot adni, amivel megmenthette volna a vállalatot. Hozzátette: mivel a működést lehetővé tevő források biztosításáról nem tudtak a tizenöt napos határidőn belül megállapodni, a felszámolás ellen nem volt értelme fellebbezéssel élni. A társaság csúcsidőben akár 400-500 embert is foglalkoztat, ám nemrégiben 130 fős leépítést jelentett be. Évente mintegy hétezer tonna húst dolgoz fel, nettó árbevétele 2007-ben 8,827, tavaly pedig 7,149 milliárd forint volt. A társaság egyébként még a múlt héten is nagy reményeket fűzött a folyamatosan ígért állami segítségnyújtáshoz. Ebből eddig az valósult meg, hogy az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal egy 66 millió forintos végrehajtást indított a céggel szemben, amiből eddig 37 millió forintot egyenlítettek ki. Tehát a napi működési költségekre fordítható forrásokat még ezzel is csökkentette a megmentőként várt állam.
A CIB Bank a fentiekre reagálva lapunkkal közölte: számos megoldási konstrukciót ajánlottak a cég főtulajdonosának annak érdekében, hogy a társaság elkerülje a csődöt. Abban az esetben, ha a főtulajdonos rövid időn belül nem mutat készséget a kooperációra, a banknak nem áll módjában segítséget nyújtani a Herz Zrt. számára.
Tehát mára egyértelművé vált, hogy mire a kormány elé kerül az élelmiszer-feldolgozóknak szánt állami 30 milliárd forintos hitelkonstrukciós csomag, lassan már nem lesz kin segíteni. Mint arról tegnap számot adtunk, a másik hungaricumokat gyártó feldolgozó, a 140 éves Gyulai Húskombinát is a csőd szélén lavíroz. Bár a társaságok gondjai már hónapok óta ismertek, az állami gépezet hihetetlenül lassan mozdul meg. Jelzésértékű, hogy a Gyulai húskombinát már jó ideje pályázatot nyújtott be a munkaügyi minisztériumnak munkahelymegtartás céljával, de a tárca a civilek megmozdulására reagálva még hétfőn is mindössze arra vállalkozott, hogy ígéretet tegyen arra, a cég pályázatát majd elbírálják. Hasonlóan cinikus válasz érkezett a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumtól is. A gazdasági tárca közleménye szerint cégre szabott megoldásokat dolgoz ki a munkahelyek megtartása érdekében. A támogatás elnyeréséhez fontos feltételnek nevezték, hogy a társaság egyébként életképes legyen, s megtorpanását az „általános nemzetközi bizalomhiány” okozza. Az rejtély, hogy mit kezdhet egy közel 150 éves, hungaricumokat gyártó társaság, ha bajba kerülésének oka az elmúlt hét év félresikerült kormányzati gazdaságpolitikájának eredménye. A gazdasági tárca még azt is jelezte, hogy amennyiben a vállalat kereskedelmi bankja a szükséges hitelt rendelkezésre bocsátja, úgy a Magyar Fejlesztési Bank „megvizsgálja” a felvett hitel maximum 80 százalékáig terjedő garanciavállalási lehetőségét. Vagyis egyrészt a kereskedelmi bank esetleges kedvező hozzáállása után sem biztos, hogy segítséget nyújtanak. Ami a kereskedelmi bankok hozzáállását illeti, abban előreláthatólag a feldolgozók nemigen bízhatnak. Emlékezetes, hogy a közel hétszáz főnek munkát adó Zalabaromfi is a CIB Bankkal hadakozott tavaly, mindhiába, hiszen ez év február elején elrendelték a cég felszámolását.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.