időjárás 11°C Ferenc 2022. október 4.
logo

Bartók és a bécsiek öröksége

Kiss Eszter Veronika
2009.06.21. 22:00

<p>F E S Z T I V Á L</p><p> A zene várost épít – hirdeti a miskolci operafesztivál szlogenje, amely szerda óta szellemi hidat is képez az egykor egymással szoros kulturális kapcsolatban álló két főváros, Bécs és Budapest zenei öröksége között. Az idei téma ugyanis Bartók+Bécs, amelyet egészen június 21-ig élvezhetünk.</p>

Miskolcra figyel évek óta a hazai komolyzenei szakma júniusban, amikor tíz napra ide tevődik át az operaélet központja. Minden évben más a téma, az idén Bartók mellett Bécs került a középpontba. Elsősorban a bécsi klasszikus zeneszerzőket, Mozartot, a kétszáz éve elhunyt Haydnt, Beethovent értik ezalatt, de belefér Schubert is, valamint a XX. század elejének két Bartók-kortárs alkotója, Alban Berg és Arnold Schönberg is. Előbbitől hazánkban hoszszú ideje nem hallható műveit, a Lulut és a Wozzecket, utóbbitól a Mózes és Áront hallhatjuk, amelyet Kocsis Zoltán karmester vezetésével a Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar ad elő Wolfgang Schöne és Daniel Brenna, illetve Sebestyén Miklós szólisták közreműködésével, Giorgio Pressburger rendezésében. Érdekességként a Mózes és Áron prózai változatát megnézhetjük a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Karának előadásában, Rusznyák Gábor rendezésében.
Az idén ünnepelt Haydntól, akinek halála bicentenáriuma adta a fesztivál kiemelt bécsi programjának az ötletét, az Aki hűtlen, pórul jár és Az énekesnő című operákat láthatjuk. Mozarttól több közismert operát is műsorra tűztek, többek között A varázsfuvola és a Figaro házassága, de ritkán hallható opusai is megszólalnak, mint az Apollo és Hyacintus, A kairói híd, illetve a Bastien és Bastienne, amely arról híres, hogy a csodagyerek-zeneszerző tizenkét évesen komponálta. Bartóktól természetesen az idén sem marad el A kékszakállú herceg vára, de Visszatekintés – Bartók színpadi művei a Miskolci Operafesztiválon 2001– 2008 címmel kiállítás is nyílt a Miskolci Nemzeti Színház emeleti társalgójában, ahol az elmúlt évek Bartók-előadásairól, többek között éppen e mű különböző színreviteleiről láthatunk tanulságos és hangulatidéző fotókat.
Az idei operafesztiválon minden korábbi próbálkozásánál erősebb a gyermekeknek szóló válogatás: a megszokottnál több mese-, bábelőadást, opera- és komolyzenei műsort kínálnak a jövő hangverseny-látogató nemzedékének, sőt több előadásban fiatalok lépnek a színpadra. Holnap például Szőnyi Erzsébet A didergő király című gyermekoratóriumát és Az igazmondó juhász című meseoperáját adják elő, ezen a 85 éves szerző személyesen is jelen lesz.
Az idén is rengeteg külföldi, elsősorban közép- és kelet-európai operatársulat lesz a vendég, a részletes programokat a fesztivál hivatalos honlapján, a www.operafesztival.hu internetes oldalon találjuk.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.