Csíkszentmártonban már betelt a pohár

Súlyos összetűzések robbantak ki magyarok és cigányok között a székelyföldi Csíkszentmártonban az utóbbiak garázdálkodásai miatt. A sorozatos bűncselekményeket megelégelő székelyek felszólították a hatóságokat: fékezzék meg a bűnelkövetőket, különben elkergetik őket a községből.

2009. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pattanásig feszült a helyzet a Hargita megyei Csíkszentmártonban, ahol kis híján tragédiába torkollt a magyarok és cigányok között hosszú évek óta lappangó konfliktus. A Csíkszeredától 15 kilométerre fekvő településen a napokban szabadultak el az indulatok, amikor kaszákkal és kapákkal felfegyverzett cigányok egy csoportja megvert két helybeli gazdát, miután utóbbiak felelősségre vonták őket amiatt, hogy a kaszálójukon legeltetik a lovaikat. Ezzel a székelyeknél betelt a pohár, több mint százan vonultak a község polgármesteri hivatala elé, követelve a bűncselekményeket elkövető romák felelősségre vonását. A szentmártoniak tűrhetetlennek tartják, hogy a cigányok rendszeresen lopják a termést a földekről, házakba törnek be, bántalmazzák az időseket és a gyerekeket. A sorozatos panaszok ellenére a rendőrség egyetlen tettest sem állított elő, így többen az önbíráskodást választották: ismeretlenek a napokban felgyújtották egy roma család házát, amelynek lakói időben elmenekültek otthonról.
Az incidens nyomán a hét végén felkereste a 2300 lelkes, szinte színmagyar községet a megyei önkormányzat elnöke és a prefektus is, és „fegyverszünetet” írattak alá a két tábor képviselőivel, amelyben a romák a törvénytelenségektől, a magyarok pedig az önbíráskodástól való tartózkodásra tettek ígéretet. Gergely András polgármester azonban borúlátó a béke tartósságát illetően, hiszen a kétszáz tagú, a településen hivatalos iratok nélkül élő cigány közösséget többször felszólította, hagyják abba a lopásokat, mindeddig eredménytelenül. Sőt az elöljáró szerint a romákat arra sem tudják rákényszeríteni, hogy közmunkát végezzenek a szociális segélyért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.