Fizet a lelépésért a romáknak Berlin

Heves vitát váltott ki németországi politikusok körében a berlini szenátus minapi döntése, amely szerint mintegy 27 ezer eurót fizetnek több mint száz romániai romának azért, hogy hazatérjenek.

2009. 06. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 27 ezer eurós „lelépési díjat” hagyott jóvá nemrég 110 roma származású román állampolgárnak a berlini szenátus annak fejében, hogy hazatérjenek Romániába. A döntés értelmében a felnőttek fejenként 250, a 14 éven felüli gyerekek pedig 150 eurót kapnak azért, hogy elhagyják Németországot.
A több mint százfős csoport a dél-romániai Teleorman megyében fekvő Rosiori de Vede városából érkezett Németországba, ahol menekültstátusért folyamodott. Berlinben lakást igényeltek az önkormányzattól, ám mivel kérésük nem részesült kedvező elbírálásban, egy ideig egy parkban felállított sátrakban húzták meg magukat. Amikor a német főváros önkormányzata buszokkal próbálta elszállítani őket, a cigányok ezt megtagadták, és beköltöztek egy katolikus templomba. „Egyszerűen bejöttek, és azt mondták, hogy itt maradnak” – magyarázta egy egyházi alkalmazott. A Bild című napilap korábbi riportjában azt írta: a templom a környék bevásárlóközpontjaiból elvitt kosarakkal volt tele. A roma gyerekek az oltár körül szaladgáltak, a nők pokrócokon aludtak a földön, a férfiak pedig a templom padjain nyúltak végig. A padlón banánhéj, valamint szétdobált üres sörös és üdítős dobozok tucatjai hevertek. Menedékszállásra nem voltak hajlandók menni, mivel érvelésük szerint „nem költöznek lágerbe”. A német sajtó szerint többen közülük brit rendszámú gépkocsival közlekedtek, olyan is akadt, aki Spanyolországból érkezhetett, mivel jól beszélt spanyolul.
A német kormánykoalíció alakulatai időközben erőteljesen bírálják a Baloldal (Die Linke) kezdeményezését. Kurt Wansner, a konzervatív CDU szóvivője szerint a Bundestag szociális bizottságának mihamarabb meg kell vitatnia a kérdést, úgy véli ugyanis, hogy a hazautazási segély nem lesz célravezető, és a romák továbbra is koldulni fognak Berlin utcáin.

Újabb támadások Belfastban. Ismét romániai cigányokat támadtak meg ismeretlenek szerda éjjel Észak-Írországban, ahol egy nappal korábban több család kénytelen volt a támadások elől egy templomban menedéket keresni. Egy család házának ablakát kővel bedobták, a lakók közül senki sem sérült meg. A hatóságok szerint rasszista támadásról volt szó, a megtámadottak nagy része ugyanis Romániából származó roma kisebbségi bevándorló. Az elmúlt napokban ismeretlen elkövetők mintegy 115 románt üldöztek el, fenyegettek meg vagy dobáltak meg kövekkel. Húsz család egy templomban keresett menedéket. Számukra a hatóság egy közösségi házban biztosított helyet. Írországban kormánybecslések szerint ezerfős Romániából érkezett népesség él. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.