H1N1 Romániában

Romániában tegnap azonosították az első, új típusú influenza-fertőzöttet, a vírust egy 33 éves, az Egyesült Államokból nemrég hazatért nő szervezetében mutatták ki. Angliában bezártak egy iskolát, ahol negyvenketten betegedtek meg a vírustól.

2009. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keleti szomszédunknál is megjelent az új típusú influenza: a román egészségügyi minisztérium tegnapi bejelentése szerint a kórt egy bukaresti nő szervezetében azonosították, aki két kiskorú gyerekével május 23-án tért haza New Yorkból. Az asszonyt és gyermekeit – utóbbiak esetében nem észlelték az influenza tüneteit – rövid ideig a Matei Bals Járványtani Intézetben kezelték. Tegnap délután azonban elhagyhatták a kórházat, miután az orvosi vizsgálatok kimutatták, hogy nem terjesztik a vírust. Molnár Géza, a romániai járványtani intézet elnöke szerint a vírus a fertőzéstől számított két-három napon belül távozik a beteg szervezetéből. „A bukaresti páciensnél három nappal ezelőtt jelentkeztek az első tünetek, jelenleg jól érzi magát, de otthonában továbbra is megfigyelés alatt tartjuk” – nyilatkozta a szakember. A román hatóságok ezzel egy időben epidemiológiai vizsgálatnak kívánnak alávetni mindenkit, akivel a nő kapcsolatba lépett az elmúlt napokban; számuk mintegy félszázra tehető. Az egészségügyi minisztérium az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségétől is segítséget kért, hogy azonosítsák annak a május 23-i repülőjáratnak az utasait, amellyel a román nő New Yorkból Bukarestbe utazott.
Angliában kedden összesen ötven esetben azonosították a brit egészségügyi hatóságok az új típusú influenzát. Közülük negyven-ketten a birminghami Welford Primary School diákjai, hárman pedig tanárok, a többi öt megbetegedés az ország más részein bukkant fel. A 420 hallgatót oktató intézményt ideiglenesen bezárták, a betegek a BBC értesülései szerint jól reagálnak a kezelésre. Velük együtt összesen 184 esetben mutatták ki a kórokozót Nagy-Britanniában. A skóciai Glasgow-ban egy 37 éves betegnek válságos az állapota. Lengyelországban a negyedik új influenzás megbetegedést azonosították, a 35 éves krakkói férfi vasárnap óta kórházban van, az első három beteget már meggyógyították. Korábban mindannyian jártak az Egyesült Államokban. A kór hétfőn Csehországban is felbukkant.
Az új típusú H1N1 influenzavírusnak eddig 97 halálos áldozata van, miután öt újabb halálesetről érkezett bejelentés kedden Mexikóból, az Egyesült Államokból és Kanadából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.