Ikersiker Romániában

Valamennyi gyermekük után részesülnek ezentúl nevelési támogatásban az ikreket nevelő romániai kismamák, miután a bukaresti parlament megszavazta az erről rendelkező jogszabályt. Az intézkedés annak a nagyenyedi édesanyának az érdeme, aki korábban beperelte a román államot amiatt, hogy hármas ikrei ellenére csak egy gyermeknevelési juttatást kapott.

2009. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszűnt Romániában az ikreket nevelő családokat sújtó eddigi diszkrimináció, a bukaresti szenátus után ugyanis a képviselőház is áldását adta arra a jogszabályi módosításra, amelynek értelmében a kismamák immár a gyermekek és nem a szülés száma alapján kapnak gyereknevelési támogatást. A javaslatot ellenszavazat nélkül fogadták el a romániai honatyák, mert belátták, hogy az eddigi gyakorlat igazságtalan volt, és hátrányosan megkülönböztette azokat az asszonyokat, akik ikreknek adtak életet. Romániában mintegy 3500 ikerszülést regisztrálnak, és mintegy 1500 hármas iker jön világra évente. Áprilisig havi 600 lej (40 ezer forint) gyermeknevelési támogatásban, valamint 200 lej segélyben részesült a gyesen lévő szülő (tetszés szerint az anya vagy az apa), amit két évig folyósított az állam. A kormány azonban nemrég úgy módosította a családjogi törvényt, hogy a szülő a gyermek világra jöttét megelőző tizenkét havi bére átlagának 85 százalékára jogosult, viszont 600 lejnél nem kevesebb, és 4000 lejnél (260 ezer forint) nem nagyobb összegre. Azonban az intézkedés nem vette figyelembe, hogy az ikrek szülei egy gyermek után kaptak nevelési illetményt. Ezt a hiányosságot pótolta most a román parlament, amely egyúttal intézkedett arról is, hogy a jövőben azok a 18. életévüket betöltött kismamák is kapjanak nevelési támogatást, akiknek nincs munkaviszonyuk, hanem nappali tagozaton végzik középiskolai vagy egyetemi tanulmányaikat.
Az ikres szülők ügyében született döntés egy nagyenyedi kismamának köszönhető, aki hosszú ideje pereskedik a román állammal a hármas ikreit megillető jogokért. Mint arról lapunkban beszámoltunk, az erdélyi kisvárosban ikerlányait nevelő Ionela Danciu bírósághoz fordult amiatt, hogy mindössze egy gyermeknek járó támogatásban részesült. Tavaly októberben a bukaresti legfelső bíróság helyt adott az anyuka keresetének, kimondva: ikres szülők esetében az állam köteles a gyermekek száma után folyósítani a támogatást. A nagyenyedi kismama példáját követő, az állam ellen pert indító több száz ikres szülő nyomására a parlament beadta a derekát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.