Jobb lenne romává nyilvánítva?

2009. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romává nyilváníttatná magát egy református lelkipásztor az erdélyi Tenkén amiatt, hogy az egyháza által működtetett öregotthon évek óta egy fillér támogatást nem kap a román államtól.
A 7400 lakosú (ebből 1350 magyar nemzetiségű) Bihar megyei nagyközségben 15 éve tart fenn idősek, mozgássérültek gondozását ellátó otthont a helyi egyházközség, a hatóságok azonban mindeddig elmulasztották folyósítani a jogszabály alapján járó állami hozzájárulást. Berke Sándor lelkész a Magyar Nemzetnek elmondta: évek óta kilincsel azért, hogy az intézmény megkapja az 1998 óta hatályos törvény biztosította fejpénzt, ám miközben valamennyi illetékes állami intézmény elismeri igénye jogosságát, a helyi és megyei önkormányzat, valamint a szociális igazgatóság elhárítja magától a pénzkiutalás felelősségét. „A romák minden hónapban napra pontosan megkapják a szociális segélyt a román államtól, ezért az otthon 23 lakójával együtt cigánynak nyilvánítjuk magunkat, hogy mi is részesüljünk támogatásban” – nyilatkozta lapunknak a tenkei tiszteletes, aki diszkriminációnak tartja azt is, hogy miközben az állami öregotthonok lakói havonta 1600 lejes (százezer forint) fejpénzt kapnak, az egyház által működtetett intézmény gondozottjai mindössze 250 lejt. Berke Sándor számításai szerint a román állam tizenegy évre visszamenőleg mintegy négymillió forintnak megfelelő összeggel tartozik az egyház szociális intézményének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.