Őrizetben a sikkasztó

Őrizetbe vette tegnap az FBI Florida államban a román állami vasúttársaság három éve szökésben lévő egykori vezérigazgatóját, aki a bukaresti nyomozó hatóságok szerint több mint százmillió dollárt sikkasztott egykori munkahelyén. Mihai Necolaiciuc 2006-ban a román bíróság tévedése nyomán szökött Európából a tengerentúlra.

2009. 06. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kézre került a világszerte keresett román állampolgárok toplistájának első helyét elfoglaló Mihai Necolaiciuc. A román vasúti társaság egykori vezérigazgatója a bukaresti korrupcióellenes ügyészség szerint mintegy 110 millió dollárral károsította meg a román államot. Necolaiciucot Palm Beach-i otthonában fogta el az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI). Nicole Navas, Florida állam bevándorlási és vámügyi hivatalának szóvivője szerint a román állampolgárságú férfit a bevándorlási törvények áthágása miatt vették őrizetbe. Az Interpol romániai irodája közölte: hamarosan kérni fogja a bukaresti bíróságot, hogy indítsa be az egykori vasúti vezérigazgató kiadatási eljárását, amely szakértők szerint néhány hétig, de akár több évig is eltarthat. Mihai Neculaiciucot közel három éve körözik a román hatóságok több mint 1700 milliárd régi lej (110 millió dollár) elsikkasztásáért. Az első elfogatóparancsot 2006 októberében bocsátották ki az egykori vezető ellen, miután a román korrupcióellenes ügyészség huszonöt különböző, később összevont ügyben indított bűnvádi eljárást ellene. A román állami vasutat 2000 és 2004 között irányító egykori vezérigazgatót azzal gyanúsítják, hogy 2000 és 2003 között beruházás címén illegálisan, közbeszerzési eljárás és a részvényesek közgyűlésének engedélye nélkül hagyott jóvá kifizetéseket. Így jelentősen túlértékelt áron szerzett be különböző felszereléseket. Emellett Nicolaiciuc ugyancsak áron felül kötött szerződéseket különböző magáncégekkel javítási és egyéb munkálatok végrehajtására. Az így okozott kár értéke meghaladja a 110 millió dollárt. Neculaiciuc és a társaság több mint húsz egykori vezetője ellen idén februárban emelt vádat a román ügyészség hivatali hatáskörrel való minősített visszaélés miatt.
Necolaiciuc különben bírói tévedésnek köszönheti, hogy 2006-ban sikerült elhagynia Romániát, annak idején ugyanis nem vették figyelembe, hogy a gyanúsított rendelkezik ügyvéddel, és hivatalból rendelt ki számára jogi képviselőt. Emiatt a törvényszék érvénytelenítette a Mihai Necolaiciuc nevére kiállított nemzetközi elfogatóparancsot, az ekkor már Ausztriában tartózkodó igazgató az Egyesült Államokba távozott, ahol nem hivatalos források szerint több luxusingatlant vásárolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.