Román nagyvonalúság

A román állam a jövőben akkor is elismerné egy külföldi személy állampolgárságát, ha annak csak a harmadfokú felmenőjéről bizonyítható, hogy román volt. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség ellenzi az állampolgári jogfolytonosság eme formáját.

2009. 06. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan a bukaresti képviselőház mondja ki a végső szót az állampolgársági törvényt módosító kormányrendeletről, amely jelentősen megkönnyíti az állampolgárság megszerzésének feltételeit azok – vagy leszármazottaik – számára, akik korábban már rendelkeztek vele. A román szenátus a napokban már megszavazta a jogszabályt, amely kimondja, hogy például a Moldovai Köztársaságban vagy Ukrajnában élő románok közül az állampolgárságot – bármely román külképviseleten – immár azok is igényelhetik, akiknek valamikor harmadfokú felmenőik rendelkeztek román állampolgársággal. Miközben a parlament román pártjai körében teljes az egyetértés a könnyítések megadása kapcsán, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) attól tart: az állampolgárság tömeges megadása révén moldovaiak százezrei telepednek majd át Romániába. Cseke Attila, a szövetség szenátora megdöbbentőnek nevezte, hogy az állampolgárság megadásán és visszaszerzésén túlmenően a jogszabály bevezeti az elismerés fogalmát is, mintegy elismerve az állampolgársági jogfolytonosságot harmadíziglen. Titus Corlatean szociáldemokrata honatya szerint nincs szó az állampolgárság tömeges megadásáról, ugyanis egyénileg bírálják el a kérvényeket, s etnikai szempontok sem merülnek fel, mivel könnyített eljárásban részesülnek az egykor román állampolgársággal bíró magyarok, németek és zsidók is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.