Táncosból igazgató

Folytatódnak Erdélyben a magyar intézményvezetők leváltása elleni tiltakozó megmozdulások, miközben a román kormánypártok tagadják, hogy etnikai tisztogatást hajtanak végre.

2009. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egy héttel ezelőtti csíkszeredai nagygyűléshez hasonló tömegmegmozdulást rendez június 3-án az RMDSZ Marosvásárhelyen. A demonstráción a román kormány által több tucat közhivatal éléről leváltott magyar tisztviselők visszahelyezését követelik majd, és a nemzetközi közvélemény figyelmét is fel kívánják hívni a bukaresti hatóságok túlkapásaira. Hargita megyei kollégáikhoz hasonlóan az RMDSZ Kovászna megyei vezetői, önkormányzati képviselői gyászkeretes, „Ebből az intézményből magyar vezetőt váltottak le” felirattal ellátott táblákat helyeztek el mintegy húsz állami intézmény bejáratánál. A bukaresti nagykoalíciót alkotó demokrata-liberálisok és szociáldemokraták különben tagadják a tömeges eltávolítások etnikai vetületét, mondván: nem magyarokat, „csak RMDSZ-eseket” váltanak le. Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt elnöke bírálta az RMDSZ-t, amiért az ügyben hazánk támogatását kérte.
Eközben az erdélyi magyar közösség körében megdöbbenést váltott ki, hogy a román kormány Tischler Ferenc, a Kovászna megyei ifjúsági igazgatóság menesztett vezetője helyére egy korábban sztriptíztáncosként tevékenykedő román fiatalembert nevezett ki; Ciprian Grosu testneveléstanár nemrég még szórólapokkal hirdette szolgáltatásait „nagyvonalú hölgyek” számára. A Hargita megyei ifjúsági hatóság irányítására egy román parlamenti képviselő sofőrjét szemelte ki a bukaresti kormány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.