Tüntetés Erdélyben

Brüsszelben emelik fel szavukat az erdélyi magyarság politikai képviselői a romániai közintézmények magyar vezetőinek tömeges leváltása ellen. Orbán Viktor Szatmárnémetiben is elítélte a román hatóságok alkalmazta etnikai tisztogatást.

2009. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A romániai magyar nemzeti közösség önkormányzati és önrendelkezési jogainak érvényesítését, a magyar többségű régiók területi autonómiáját követelték a Csíkszeredában tegnap rendezett nagygyűlés résztvevői. A romániai közhivatalokat irányító magyar tisztviselők tömeges leváltását kimondó kormányrendelet ellen a hargitai megyeszékhelyen tartott tüntetésen az erdélyi magyar politikai és civil szervezetek, valamint a történelmi egyházak képviselői, a szervezők szerint több mint 15 ezer, a Székelyföld minden szegletéből összesereglett magyar vett részt.
Markó Béla és Tőkés László, a június 7-i választásokra közös jelöltlistát állító RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke bejelentette: az Európai Parlament és az Európai Bizottság vezetőinél tesznek panaszt a bukaresti kormány etnikai tisztogatása, az intézmények magyartalanítása ellen. A tüntetők kiáltványa leszögezi: minden korlátozás nélkül biztosítani kell a magyar anyanyelvű oktatást Romániában és az oktatási intézményeken belüli, illetve azok közötti kapcsolatokban a magyar nyelv használatát. Emellett a központi és helyi állami intézményekben biztosítani kell az etnikailag arányos képviseletet.
Orbán Viktor a Szatmárnémetiben csütörtökön este rendezett kampányfórumon is bírálta a román hatóságok eljárását. A Fidesz elnöke újfent támogatásáról biztosította az erdélyi magyarok önrendelkezését, mondván: ahol nemzeti alapon szerveződő autonómia jött létre, ott az életszínvonal is hamarosan meghaladta az ország többi részére jellemző mértéket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.