Új influenza Szlovákiában is

Óvott a pániktól tegnap a szlovákiai tiszti főorvos, miután egy pozsonyi pszichiáter szervezetében kimutatták az új influenza H1N1 vírusát. Közben Romániában két újabb fertőzöttet regisztráltak, mindketten annak az Egyesült Államokból Bukarestbe hazatért nőnek a családtagjai, akinek szervezetében szerdán azonosították a H1N1-vírust.

2009. 06. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vírustörzs a hazai vakcinához. Magyarország hivatalosan megkapta az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) az új típusú influenza elleni oltóanyag előállításának alapjául szolgáló vírustörzset – közölte tegnap Székely Tamás egészségügyi miniszter a távirati irodával. Ebből a genetikailag módosított vírustörzsből állítja majd elő a vakcinát az Omninvest nyolc–tizenkét hét alatt, így ősz elejére rendelkezésre áll majd a megfelelő mennyiségű oltóanyag – mondta el a tárcavezető.


Levertséget, fáradékonyságot érzett az a 37 éves pozsonyi pszichiáter, aki a múlt hét végén tért vissza feleségével San Franciscóból. Körzeti orvosa nem tudott a baj okára bukkanni, ezért utalta be a szlovák főváros állami kórházába. A vérelemzés mutatta ki, hogy az új influenza H1N1 vírusát hordozza a beteg – közölte tegnap Richard Rasi egészségügyi miniszter. Pánikra azonban semmi ok – figyelmeztetett Ivan Rovny országos tiszti főorvos, aki szerint a beteg állapota stabil, és vélhetőleg senkit sem fertőzött meg. „Megfigyelés alatt tartjuk a beteg gyermekét is, mert kissé náthás, de egyéb jelei nincsenek a betegségnek, és a vérképe is jó” – jegyezte meg Rovny, aki arról is beszámolt, hogy az Egyesült Államokban a pszichiáterrel együtt további hat szlovák polgár járt, ezért őket is figyelmeztették.
Romániában újabb két embert fertőzött meg az új típusú influenza vírusa – jelentette be tegnap Ion Bazac egészségügyi miniszter. A kórt először szerdán egy 30 éves, családjával New Yorkból hazatért nő szervezetében mutatták ki, tegnap pedig kiderült, hogy az asszony két gyereke közül a 14 hónapos fiú, valamint a nő édesapja is az új influenzában szenved. A szerdán kórházba utalt nő még aznap este elhagyhatta a bukaresti Matei Bals Járványtani Intézetet, miután az orvosok megállapították, hogy már nem terjeszti a vírust, hozzátartozói megbetegedése nyomán azonban tegnap az egész családot visszaszállították a kórházba. Az egyéves gyereket és nagyapját elszigetelve tartják megfigyelés alatt, ugyanakkor a nő és hároméves, a laboratóriumi vizsgálatok szerint egészséges gyermeke külön kórteremben fekszik.
Dr. Molnár Géza járványügyi szakértő, a bukaresti egészségügyi miniszter tanácsosa elmondta, a H1N1-es vírussal fertőzött gyerek esetében semmilyen tünetet nem észleltek az orvosok, a nagyapának – aki a bukaresti repülőtéren fogadta lányát és unokáit – azonban magas láza van.

Riasztó adatok.
AWHO legutóbbi jelentése szerint eddig negyvennyolc országban 13 398 esetben mutatták ki a mexikói eredetű H1N1 vírustörzs okozta fertőzést, amely kilencvenöt esetben volt halálos. Az összefoglaló még nem tartalmazta a szlovákiai és romániai megbetegedéseket. Magyarországon még nem regisztráltak új influenzás fertőzést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.