időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Úttorlasz a területért

Rostás Szabolcs
2009.06.20. 22:00

Eredeti közjátékkal összekötött úttorlasszal tiltakozik egy erdélyi férfi amiatt, hogy a román hatóságok szerinte túl kevés kárpótlást hajlandók fizetni azért, hogy a tulajdonában lévő földterületre építettek egy terelőutat.

Többórás veszteglésre is számíthatnak mostanában azok a romániai és külföldi autósoknak, akik ráhajtanak az Erdély csücskében fekvő Brassó terelőútjára. Vánkay László helyi lakos ugyanis több hete rendszeresen elbarikádozza a Cenk hegy alatt elterülő várost Négyfaluval összekötő körgyűrűt, mivel úgy véli: a román állam súlyosan megsérti tulajdonához és emberi méltóságához fűződő jogait. A 35 éves férfi keresete alapján a törvényszék februárban kimondta: Vánkay Brassó és a hét kilométerre fekvő Négyfalu város területén összesen 2800 négyzetméteres földterület jogos tulajdonosa.
A konfliktus oka, hogy a brassói polgár által évekkel ezelőtt vásárolt telek egy részét a helyi önkormányzat időközben köztulajdonnak nyilvánította, és felépítette rá a város körgyűrűjének felüljáróját. Vánkay László jelenleg azt követeli a 280 ezer lelkes (ebből 23 ezer magyar nemzetiségű) város polgármesteri hivatalától, hogy fizessen kárpótlást a teljes földterület után. Ennek ellenére nemrég a képviselő-testület úgy döntött: 270 eurót fizet, ám mindössze azért a 460 négyzetméterért, amelyet elfoglal a felüljáró és a terelőút. A férfi ebbe nem nyugszik bele, és az elmúlt hetekben tízszer órákra eltorlaszolta az ominózus útszakaszt. Kedden láncot húzott ki a forgalmas út két oldalán, majd távozott a helyszínről. Korábban az út közepén széken ülve újságot olvasott, máskor téglából blokádot épített, a veszteglő járművezetőknek pedig fánkot osztogatott. Volt olyan is, hogy barátaival öt órán keresztül húst sütött, és piknikezett a felüljáró hűvösében. A rendőrség minden alkalommal bűnvádi eljárást indított Vánkay ellen, ám a törvényszék mindannyiszor elutasította a nevére kiállított letartóztatási indítványt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.