Úttorlasz a területért

Eredeti közjátékkal összekötött úttorlasszal tiltakozik egy erdélyi férfi amiatt, hogy a román hatóságok szerinte túl kevés kárpótlást hajlandók fizetni azért, hogy a tulajdonában lévő földterületre építettek egy terelőutat.

2009. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többórás veszteglésre is számíthatnak mostanában azok a romániai és külföldi autósoknak, akik ráhajtanak az Erdély csücskében fekvő Brassó terelőútjára. Vánkay László helyi lakos ugyanis több hete rendszeresen elbarikádozza a Cenk hegy alatt elterülő várost Négyfaluval összekötő körgyűrűt, mivel úgy véli: a román állam súlyosan megsérti tulajdonához és emberi méltóságához fűződő jogait. A 35 éves férfi keresete alapján a törvényszék februárban kimondta: Vánkay Brassó és a hét kilométerre fekvő Négyfalu város területén összesen 2800 négyzetméteres földterület jogos tulajdonosa.
A konfliktus oka, hogy a brassói polgár által évekkel ezelőtt vásárolt telek egy részét a helyi önkormányzat időközben köztulajdonnak nyilvánította, és felépítette rá a város körgyűrűjének felüljáróját. Vánkay László jelenleg azt követeli a 280 ezer lelkes (ebből 23 ezer magyar nemzetiségű) város polgármesteri hivatalától, hogy fizessen kárpótlást a teljes földterület után. Ennek ellenére nemrég a képviselő-testület úgy döntött: 270 eurót fizet, ám mindössze azért a 460 négyzetméterért, amelyet elfoglal a felüljáró és a terelőút. A férfi ebbe nem nyugszik bele, és az elmúlt hetekben tízszer órákra eltorlaszolta az ominózus útszakaszt. Kedden láncot húzott ki a forgalmas út két oldalán, majd távozott a helyszínről. Korábban az út közepén széken ülve újságot olvasott, máskor téglából blokádot épített, a veszteglő járművezetőknek pedig fánkot osztogatott. Volt olyan is, hogy barátaival öt órán keresztül húst sütött, és piknikezett a felüljáró hűvösében. A rendőrség minden alkalommal bűnvádi eljárást indított Vánkay ellen, ám a törvényszék mindannyiszor elutasította a nevére kiállított letartóztatási indítványt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.