A Székelyföld a neten

2009. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Ismeretlenek több napon keresztül megbénították a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szerverét, amelyen a szervezet a .sic legfelsőbb internetes tartománynév létrehozása érdekében gyűjt aláírásokat. A Székelyföld területi autonómiájáért küzdő SZNT számára nemrég hagyta jóvá a domainnevek kiosztását és legfelső szintű felügyeletét ellátó nemzetközi szervezet a siculitas, vagyis a székelység rövidítésének használatát. Ahhoz, hogy 2010 első negyedévétől a .sic legyen a Székelyföld saját internetes tartományneve, a szervezetnek mintegy 300 ezer támogató aláírást kell összegyűjtenie. Az aláírás-gyűjtési akciót a www.pontsic.org szerveren hirdette meg a nemzeti tanács (a petíciót eddig közel 30 ezren írták alá), néhány nappal ezelőtt azonban ismeretlenek megakadályozták az érdeklődök hozzáférését. Korábban úgy tűnt, az internetkalózoknak sikerült hozzáférniük az aláírók személyes adataihoz – e-mail cím, név, IP-cím –, az SZNT illetékesei közölték: a támadássorozatot kivédték, nem kerültek veszélybe a személyes adatok.
A kezdeményezés a túlnyomó többségben magyarok lakta régiónak a világhálón, önálló entitásként történő megjelenítését célozza. A terv az, hogy minél több székelyföldi önkormányzat, intézmény, vállalkozás és magánszemély honlapja kapjon .sic végződést, a kezdeményezők ugyanis a székely autonómiatörekvés egyik állomásaként, győzelmeként értékelik, hogy a világhálón országok, autonóm régiók, kulturális közösségek között a Székelyföld önálló entitásként jelenik meg. Az akcióhoz különben nemrégiben a Kovászna megyei képviselő-testület és a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal vezetői is csatlakoztak, akik SIC-jelzésű rendszámtáblákkal látták el a hivatali gépkocsikat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.